Gül, ingilizce yaptığı konuşmasında 'Türkiye'nin AB'ye katkılarını unutmamak lazım. Üyeliğin alternatifi olamaz' dedi. Gül'e “Üniversite Altın Madalyası” verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovakya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretinin ikinci gününde, başkent Bratislava'da bulunan ve ülkenin en önemli üniversitesi olarak tanımlanan Comenius Üniversitesi'ni ziyaret etti. Üniversitede akademisyenler ve öğrencilere hitap eden Gül, İngilizce yaptığı konuşmanın büyük bölümünü Türkiye'nin dış politikası ve AB ile ilişkilere ayırdı.
BÜYÜK ÜLKELERİN ÜYELİK SÜRECİ ZORLU

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin kendine has bir coğrafyası olduğunu, doğu ile batı arasında köprü konumunda bulunduğunu kaydederek, 'Konumumuz sayesinde farklı bölgelerde mantaliteyi çok daha iyi kavrayabiliyoruz' diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Abdullah Gül, Türkiye'nin Avrupa ile bin yıllık ilişkileri olduğuna, kıtadaki Rönesans ve reform hareketlerinin temelinde Türkiye'nin etkisinin de bulunduğuna işaret etti.

AB PERFORMANSIYLA GERİDE KALIYOR

Gül, Türkiye'nin yönünü Batı'ya çevirdiğini ve AB üyelik müzakerelerini kararlılıkla sürdürdüğünü vurgulayarak, 'Müzakerelerin iki tarafı var. Türkiye üzerine düşeni yaparken, AB performansıyla geride kalıyor' dedi. AB üyesi olacak bir Türkiye'ye AB'nin katkıda bulunacağı düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Abdullah Gül, 'Türkiye'nin AB'ye katkılarını unutmamak lazım. Üyeliğin alternatifi olamaz' diye konuştu. 'Türkiye, AB pastasını büyütecek' diyen Cumhurbaşkanı Gül, büyük ülkelerin üyelik sürecinin zorlu olduğuna dikkati çekerek, müzakereleri bu çerçevede yürüttüklerini bildirdi.


Galiçya'da 7 bin şehide anıt

Cumhurbaşkanı Gül, Slovakya'da Türk gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi ve soruları cevabladı. Ziyareti sırasında faydalı görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Gül, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için karşılıklı iradelerin ortaya konulduğunu kaydetti. Gül, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iş adamlarının da yoğun çalışma gösterdiğini söyledi. Slovakya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini belirten Gül, gösterilen ilkeli tavrı takdir ettiğini dile getirdi. Gül, Birinci Dünya Savaşında Galiçya Cephesinde şehit olan Türk askerleri için şehitlik ve anıt yapılacağını anlatarak, Slovak makamlarının bunu yapmaktan onur duyacağını açıklamasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI BÜTÇESİNDEN

Gül'ün basın toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Galiçya cephesinde 7 bin Türk askerinin şehit düştüğünü şehitlik ve anıt yerinin belirlendiğini söylei. Gönül, alanın Slovakya tarafından tahsis edildiğini, şehitliğin masraflarını ise Milli Savunma Bakanlığı'nın karşılayacağını açıkladı.


Duyarsız kalamazdım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütü üyesi hükümlü Güler Zere'nin durumu ve af konusuyla ilgili olarak, bazı sivil toplum kuruluşlarından başvuru geldiğinde konuyu incelettiğini belirterek, “Duyarsız kalamazdım. Kendisi başvuru yapmadığı için süreç işlemiyor” dedi. Sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgi de veren Gül, kendisine Adalet Bakanlığı kanalıyla Adli Tıp raporunun gelmesinden sonra karar verilebileceğinin altını çizdi. Gül, Cumhurbaşkanı'nın istediği kişiyi affetmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını da vurguladı.


Gül'e Altın Madalya

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Comenius Üniversitesi'nde Üniversite Senatosu tarafından 'Üniversite Altın Madalyası' verildi. Üniversite Rektörü Frantisek Gaher, Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Bakanı olduğu dönemde ve Cumhurbaşkanlığında barışa yönelik önemli çabalar yürüttüğünü anlattı. Gaher, bu nedenle kendisine üniversitenin altın madalyasını takdim etmeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Gaher, konuşmasının ardından Comenius Üniversitesi Altın Madalyası'nı Cumhurbaşkanı Gül'e sundu./yeni şafak