Öğretim üyelerinin ek ücretleri ise performansına göre belirlenecek. Tıp fakülteleri tepkili

TIP fakültelerinin performans sınavı başlıyor. Tam Gün Yasası'nın üniversitelere ilişkin hükümleri bugün itibarıyla yürürlüğe giriyor. Böylece, üniversite hastanelerinde özel muayene ücreti adı altında tahsil edilen ek ödeme ortadan kalkacak. Vatandaşlar tıp fakültesi hastanelerinde '8 TL'nin dışında ücret ödemeyecek. Yeni uygulamayla, öğretim elemanlarının döner sermayeden aldıkları sabit ücretler azaltılırken, performansa dayalı ek ücretlerde artış sağlanacak.

HAFTADA 10 SAAT DERS

Kanuna göre öğretim üyeleri, haftada en az 10 saat; öğretim görevlileri ve okutmanların ise en az 12 saat ders verme yükümlülükleri bulunuyor. Öğretim üyeleri ihtiyaç dahilinde, bağlı bulunduğu kurumun dışında da ders verecek. Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülükleri bulunmuyor.

AKADEMİSYEN AYAKTA

Öte yandan üniversite hastanelerinde performansa dayalı ücret uygulaması, akademisyenleri ayağa kaldırdı. 'Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri girişimi', yurdun çeşitli yerlerinde sistemi protesto etti. Eylemler Ankara'nın yanı sıra İstanbul, Bursa, Denizli, Antalya, Adana, Eskişehri ve Aydın'da da sürdürüldü. Eylemlerin Ankara ayağı, YÖK binası önünde gerçekleşti. Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversiteleri Tıp Fakültelerinde görev yapan 300 akademisyen, uygulamayı protesto etti.

600 İMZA TOPLANDI

İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri performans uygulamasını protesto etti. Topladıkları 600 imzayı rektörlüğe teslim etti. Prof. Dr. Raşit Tüker, yeni uygulamanın üniversitelerde eğitim ve araştırma hizmeti için yıkım anlamına geldiğini iddia etti. Tüker, 'Bir süre sonra üniversite hastaneleri ile sağlık bakanlığına bağlı kamu hastanelerinin birleştirildiğini göreceğiz' dedi.

akşam