Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, Ankara Valiliği ve bazı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Rixos Otel'de 'Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma' konulu sempozyum düzenledi. Sempozyuma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, milletvekilleri, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan ile bilim adamları ve çok sayıda davetli katıldı. 'Toprağın Sarı Saçlı Güzeli' isimli slayt gösterisiyle başlayan sempozyumda buğday tohumunun toprakla buluştuğu noktadan başlayarak, sofralara geldiği süreç eşsiz görüntüler içinde anlatıldı.

BAKAN EKER: EKMEK SATILAN HER YERDE TAM BUĞDAY EKMEĞİ DE SATILACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, eskiden insanların yiyeceklerini kendilerinin hazırladığını, ektiklerini biçip ekmek yaptıklarını hatırlatarak, günümüzde ise bu durumun değiştiğini söyledi. Eker, günümüzdeki durumu şu sözlerle anlattı: "Eskiden insanlar bütün gıdaların üretim ve hazırlık aşamasını kendileri yaparlardı. Sonra kentleşme ve bunun getirdiği kitlesel üretim oluştu. Sonra kişiler başkaları için üretmeye başladı. Uzun süre muhafaza, stok gibi şeyler devreye girdi. Toplum sağlığını muhafaza etmek için birçok önlem alınıyor. Ama bu aynı zamanda ticari bir iş. Çünkü para kazanılıyor. Ne yaptılar? Bu buğdayın içindeki unsurları ayrı ayrı değerlendirmeye, buğdayın içinden de diğer şeyleri çıkarmaya başladılar. İçinden kepeği alınmış olan buğdayın bakiyesi olarak da daha fazla şeker ve nişasta tükettiler. İçine de fazlaca tuz koydular. Az hareket eden insanlar, nişastadan ve şekerden ibaret ekmek yiyerek, şeker, obezite ve tansiyon gibi sağlığı tehdit eden durumlarla karşılaştılar."
Bakan Eker, bugün artık modern insanın bu tarz gıda seçiminin zararlı olduğunu gördüğünü ve aslına dönmeye başladığını ifade ederek, "İşte bugün tam buğday ekmeğine dönüşünün anlatımı budur. Tabiattan uzaklaşmamak, daha fazla kazanma hırsına kapılmamak gerekir." diye konuştu.

Dünyada üç temel tüketim maddesi olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Bunlar pirinç, mısır ve buğdaydır. Asya bölgesi pirinç tüketir. Amerika mısır tüketir. Dünyanın diğer kısmı Avrasya ise buğday tüketir. Bu üç gıda zincirinde en kıymetlisi buğdaydır. Çünkü yüksek protein ve vitaminler vardır. Buğdayın anavatanı Türkiye'dir." ifadesini kullandı.

Bakan Eker, gıda güvenliğine önem verdiklerini belirterek "Gıda güvenliği ile ilgili büyük mevzuat çalışmaları gerçekleştirdik. 102 yönetmelik yaptık. Bu konudaki çalışmalardan biri ise ekmek ile ilgili, zorunlu kepek oranı artıyor, tüketici sağlığı için tuzu azaltıyoruz, ekmek satışı yapılan her yerde tam buğday ekmeğinin bulundurulması mecburiyeti getiriliyor. Ekmek her yerde satılamayacak ve mutlaka hijyen koşulları olacak." şeklinde konuştu.

İLKBAHAR: ÖNCÜ OLMAKTAN MUTLUYUZ

Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar da tam buğday ekmeğinin Türkiye'de yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda bu sempozyumun düzenlendiğini ifade etti. İlkbahar, bu konuda çalışmalar yapmaktan ve ülke genelinde öncü olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

100 kilo buğdaydan 65 kilo un alındığını ifade eden Ali İlkbahar, "Geri kalan 35 kilogram ise kepeğe ayrılıyor. Kabuklarında bulunan vitamin ve minareller kepek olarak atılıyor. Oysa tam buğday ununda yaptığımız çalışmalar ile 100 kilo buğdaydan 95 kilogram un elde ediyoruz. Böylece tüm vitaminler unda kalıyor." diye konuştu. Tam buğday ekmeğinin sağlık için de oldukça faydalı olduğunu söyleyen İlkbahar, "İnsanımızın sağlığının devamlılığı için doğru ekmek seçimi oldukça önemlidir. Şeker hastalığından obeziteye kadar birçok hastalığın da önlenmesinde lif oranı yüksek tam buğday unlu ekmek faydalıdır." dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ise Türk kültüründe ekmeğin çok önemli olduğunu, ekmek tüketme alışkanlığının Türk kültüründe azık, yabancı kültürlerde ise katık olduğunu söyledi. Ayhan, ekmeğe sahip çıkan kurumların eskiden olduğu gibi ekmekle halkı yeniden buluşturduğuna dikkat çekti.

VALİ YÜKSEL: BUĞDAY ÜRETİMİNDE EN ÖNEMLİ İLLERDEN BİRİSİYİZ

Ankara Valisi Alaattin Yüksel, çalışmalarını geçekleştirirken, dünya gerçekleri ve halkın gerçeklerine baktığını ifade ederek, küresel ısınma ve küresel bozulmaya dikkat çekti. Toprağın ve suyun korunması gerektiğini vurgulayan Vali Yüksel, şöyle konuştu: "Gıdanın yegane kaynağı olan topraktır, tarımdır. Sürdürülebilir tarımı konuşmak ve ekolojik dengenin korunmasını sağlamak gerekir. Toprağı ve suyu gözümüz gibi korumalıyız. Ankara'nın genel yapılanmasına baktığımızda 1 milyon 200 bin hektar tarım alanına sahip. 380 bin hektar alanda 1 milyon 750 bin civarında buğday üretimi yapılmaktadır. Ankara Türkiye'nin en önemli buğday üretimi gerçekleştirilen illerin başında gelmektedir."

Konuşmaların ardından tam buğday ekmeği ile ilgili çalışma yapan Kırıkkale'de görevli Resim Öğretmeni Sibel Erkoç ile ekmek israfını önlemek için çöplerden ekmek toplamasıyla tanınan 'Ekmek Dede' lakaplı Hakkı Gökbulut'a teşekkür belgesi verildi. Sempozyum, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve ilgili kurumdan gelen yöneticilerinin katıldığı oturumlar ile devam etti.