12 Eylül darbesini yapan komuta kademesine darbe davası açıldı. Özel yetkili cumhuriyet savcısı Kemal Çetin’in dönemin kudretli paşaları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için hazırladığı iddianame mahkemeye gönderildi. 32 yıl sonra yargı önüne çıkarılan 12 Eylül darbesi için hazırlanan iddianame ise demokrasi manifestosu niteliğini taşıyor. 12 Eylül cuntasının liderleri Evren’in, “TSK İç Hizmet Kanunun 35’nci maddesine dayanarak darbe yaptık” savunmasına karşılık savcılık ideal demokrasi tanımlaması yaptı.

İKİNCİ MEŞRUTİYETTEN BERİ

12 Eylül askeri darbesi soruşturmasını tamamlayan Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, hazırladığı manifesto gibi iddianamede çarpıcı tespitlerde bulundu. Vesayetçi zihniyetin ikinci meşrutiyetten bu yana demokrasiye müdahalede bulunduğunu kaydeden savcı Çetin, “Bürokratik mantıkla hareket eden askeri yapı halka rağmen halk için demokrasi mantığıyla yönetime müdahalede bulundu” dedi.

DEVLET TOPLUM İÇİNDİR

Tarih boyunca, “Toplum devlet içindir” yaklaşımının işlendiğini aktaran Çetin, iddianamede “Bireyin hakkını gözeten devlet toplum içindir. Her şeye karşın önemli olan çoğulcu demokrasidir” dedi. 12 Eylül dönemine ilişkin güvenlik sorunlarını da iddianamede işleyen Çetin, “Güvenlik göz ardı edilmemeli ancak 12 Eylül döneminde polis devlet vardı” görüşüne yer verdi. Kanlı 1 Mayıs olaylarının 12 Eylül askeri müdahalesine zemin hazırlamak için tertiplendiği görüşüne yer veren Savcı Çetin, “Suikast sonrası planlı olarak asker yanlış yönlendirildi ve miting alanındaki provokatörler ilginç bir şekilde elini kolunu sallayarak olay yerinden uzaklaştı. Miting öncesi alınan güvenlik önemlerinin asgarisini dahi 1 Mayıs mitinginde görmek mümkün değil” diye konuştu.

EVREN’E ÇİÇEK GÖNDERİN

12 Eylül soruşturma sürecinde ise savcılığa ilginç dilekçeler ulaştığı da ortaya çıktı. 12 Eylül askeri darbe sürecinde cezaevine girmeyen ve hiçbir işkenceye maruz kalmayan bir vatandaş, “Kenan Evren hakkında iddianame hazırlamayın ona çiçek gönderin” dedi.