SEDYEYLE getirildiği Ege Üniversitesi Hastanesi’nden 2 Haziran’da takılan yapay kalp sayesinde yürüyerek çıkan 29 yaşındaki Turan Günbay’ın yedek yapay kalbi, bir anlık dalgınlığına kurban gitti. Günbay, yapay kalbinin çantada taşıdığı yedeğini, hastane kantininde unuttu. Hatırlayıp geri geldiğinde değeri 100-250 bin lira arasında değişen yapay kalbini bulamayan Günbay, çöp bidonlarını karıştırıp, emniyete kayıp başvurusu yaptı. Günbay, "O yedek yapay kalp benim dışımda kimsenin işine yaramaz. Benim için hayati değeri önemi var. İnsaniyet namına alan, bulan geri getirsin" dedi. 
 
Sivaslı elektrik teknisyeni Turan Günbay, geçen yıl çalışmak için Suudi Arabistan’a gitti. Mekke’de çalışarak ekmeğini kazanan Günbay’ın sağlığı geçen Şubat’ta kötüleşti. Nefes darlığı şikayetleri baş gösteren Günbay, sağlığı düzelmeyince geçen Nisan’da ailesinin yanına Sivas’a döndü. Nefes darlığının kalp yetmezliğinden kaynaklandığı belirlenen Günbay tedavi için Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Yürüyemez halde geldiği EÜ Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’ne 16 Mayıs’ta yatırılan Günbay için kalp nakli kararı alındı. Nefes alamayan, yürümekte, konuşmakta güçlük çeken Günbay’ın ilaçlarla yaşatılmasının mümkün olmadığı ortaya çıktı. 
 
Talihsiz genci nakle kadar hayatta tutabilmek için 2 Haziran’da Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Doç. Dr. Çağatay Engin’den oluşan kalp nakli ekibi tarafından yapay kalp takıldı. Yapay kalp sayesinde rahat nefes alabilir hale gelen ve hızlıca düzelip ayağa kalkan Günday, kısa bir süre önce taburcu edildi, periyodik kontrollere çağrıldı. Vücuduna bağlı olan ve çanta içinde taşıdığı kalın bir kitap büyüklüğündeki yapay kalbin yanısıra bir de yedeği verildi. Günday 10-12 saat süren şarj süresinin sonunda iki cihazı değiştirerek yaşamını düzene koydu.Taburcu olduktan sonra İzmir’in Torbalı İlçesi’nde kardeşinin evinde kalmaya başlayan Günbay, sabah da hastaneye kontrole geldi. Kendisini arabasıyla almaya gelecek yakınını beklemek için Anestezi ve Reanimasyon Kliniği’nin bulunduğu bloka geçtiğini belirten Günbay, başına gelenleri şöyle anlattı: 
"Öğle saatiydi. Anestezi Kliniği’nin kantininde bir tost yedim. Sonra önünde akrabamı beklemeye başladım. 10-12 saatte şarj gerektiğinden tüm yapay kalplilere bir de yedeği veriliyor. Şarj süresi dolduğunda vücuduma bağlı olanı çıkarıp diğerini takıyorum. Çıkardığımı da şarja bağlıyorum. Bu nedenle yedeği de sürekli yanımda taşıyorum. Yedek kalbimle cüzdanımı bir çanta içinde oturduğum yerde, duvarın kenarına koydum. 
Bir süre sonra beklediğim araba geldi. Arabaya bindim, 10 dakika sonra yedek yapay kalbimi unuttuğum aklıma geldi, geri döndük. Çanta bıraktığım yerde yoktu. Etrafa sorup soruşturdum, çöp bidonlarına baktım bulamadım. Cüzdanımda 140 lira kadar para, ehliyetim ve kimliğim vardı. Belki bunları alıp, işlerine yaramaz diye yedek kalbi atarlar diye düşündüm ama boş çıktı. Bornova Karakolu’na gidip kayıp başvurusunda da bulundum. Doktorlarıma başvurup çaresizliğimi anlattım. Yedek yapay kalp çantamı bulamayınca çok üzüldüm, şok geçirdim. Doktorlarım bana bir başka hastadan çıkan yedek yapay kalp verdiler ama bu benim üzüntümü geçirmiyor. Bu cihazlar benden başka kimsenin işine yaramaz, satmaya kalksalar beş para etmez. Ama benim için hayati önemi ve değeri olan bir şey, benim hayat çantamdı o. Alanın, bulanın EÜ Hastanesi Kalp damar Cerrahisi’ne getirmesini insanlık adına rica ediyorum." 
 
BAŞKASININ İŞİNE YARAMAZ 
Günbay’a yapay kalp takan ekipten Prof.Dr. Yağdı, kaybedilen cihazın yapay kalpli hastalar için hayati önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:"Biz bu cihazı hastamıza bir buçuk ay kadar önce, yeni bir kalp bulununcaya kadar bozulan kalp fonksiyonlarını idame ettirmesi için taktık. Bu cihaz yedek kontrol ünitesinden ve yedek pil sistemlerinden oluşuyor. 
Ama maalesef hastamız bir şekilde hastaneye kontrole geldiğinde bu yedek cihazını kaybetmiş, bıraktığı yerde bulamamış. Panik halinde bize başvurdu. Zor bir durum. Hayatı bir bir şekilde bu cihaza bağlı olan bir insan için çok da zor bulunan, her hasta için özel olarak getirtilen bir cihazın kaybolması, hiç de kolay bir şey değil. Hiçbir şekilde hiç kimsenin hiçbir işine yaramaz. Bir süre sonra çöpe atılır. Yani bir kişinin kalbi çöpe atılmış olacak. Bu cihazları alan, hastanenin, emniyetin kayıp bürosuna bırakabilir. Bu cihazların maddi değeri 100 bin lira ile 250 bin lira arasında değişiyor. Tamamiyle vücut içine yerleşen ve hastaya hareket yeteneği veren bir cihaz. Bu cihazı bulan bir şeye benzetemeyecektir. Belki değerlendirmek isteyecektir ama üç-beş liraya satabilir o da kimsenin işine yaramaz."Kalp Nakli Programı Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Özbaran da kalp nakli olmuş, yapay kalp takılmış hastalarının hepsinin ayrı bir hikayesi, birlikte yaşadıkları ilginç anıları olduğunu belirterek, "Hastamız Turan Günbay’ın başına gelenler ise en ilginci oldu. Kapkaççıya yedek kalbini kaptırmış" dedi.