Karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait olan piyango, hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper loto ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunları lisansınıntopluca verilmek suretiyle özelleştirilmesine ilişkin süreçte teklif verme süresi yarın bitecek.

İhale için mali ve teknik kriterleri karşıladıkları belirlenen Net Şans - Hitay Ortak Girişim Grubu, Turkish Lottery Holding BV, ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ ile Talih Kuşu Ortak GirişimGrubu ön yeterlilik aldı. Turkcell Yönetim Kurulu, daha sonra ihaleye katılmamayı kararlaştırdı. Turkcell, Talih Kuşu Ortak Girişim Grubu'nda yer alıyordu.

Lisans sahibi, 10 yıl olan lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak. Lisans sahibinin, lisansa konu faaliyetleri gerçekleştirmek için yapacağı her türlü işletme, yatırım ve finansman giderleri ile dağıtım kanallarına ödeyeceği satış komisyonu, ikramiye ödeme primleri ve benzerleri bu oranadahil olacak.

- Yeni oyunlar sunulabilecek

Milli Piyango İdaresinin sahip olduğu yazılım, donanım ve oyun terminalleri gibi hiçbir varlık,lisansın ve özelleştirmenin konusu olmayacak. Lisans sahibi, Milli Piyango İdaresi tarafındanpazara sunulmuş olan mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları veisimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabilecek.

Milli Piyango İdaresi, özelleştirme sonrası, lisansa konu olan şans oyunları faaliyetlerini denetleme görevini üstlenecek. Bu kapsamda idare, lisans sözleşmesinin kamu yararını ve tüketici haklarını koruyacak şekilde uygulanmasının sağlanması için gereken tedbirleri almaya,şans oyunları faaliyetinin mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygun yürütülmesini izlemeye ve denetlemeye, mevzuat ve sözleşme hükümlerine aykırılık halinde bir önceki takvim yılında elde edilen hasılatın yüzde 5'ine kadar idari para cezası uygulamaya ve lisans sözleşmesini feshetmeye yetkili olacak.

- Hem talihliyi hem devleti güldürdü

Milli Piyango İdaresinin verilerine göre, 6 yılda (2007-2012) şans oyunlarından elde edilen yıllıkgelirlerin büyük kısmı ikramiye ödemelerine ve Katma Değer Vergisi (KDV), Şans OyunlarıVergisi (ŞOV) gibi vergiler kapsamında Hazine'ye aktarıldı.

Gelirlerin yüzde 20'si civarında olan faaliyet karından geriye kalan gelirler ise bayi komisyon ve aracılık giderleri ile faaliyet, işletme, yatırım ve diğer giderler için kullanıldı. Bayilere aktarılankaynak yıllar itibariyle çok fazla değişmeyip yüzde 8 civarında kalırken, faaliyet, işletme, yatırımve diğer giderler, özellikle 2009 krizi sonrası arttı.

Milli Piyango İdaresinin şans oyunu satış gelirleri 2007'de 1 milyar 466 milyon, 2008'de 1 milyar 734 milyon, 2009'da 1 milyar 950 milyon, 2010'da 1 milyar 761 milyon lira oldu. Şans oyunusatış gelirleri 2011'de 2 milyar sınırını geçerek 2 milyar 13 milyon liraya ulaştı. 2012'de ise bu söz konusu gelirler 2 milyar 215 milyon lirayı buldu. Şans oyunlarından son 6 yılda elde edilengelir 11 milyar 139 milyon liraya karşılık geldi.

Şans oyunlarından 2007'de 687 milyon lira kamuya aktarılırken, 2008'de bu miktar 814 milyon, 2009'da 953 milyon, 2010'da 813 milyon, 2011'de 872 milyon, 2012'de 966 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yıl kamuya aktarılan 966 milyon liranın 533 milyon lirasını Hazine'ye ayrılanvergi ve paylar, 433 milyon lirasını ise kamuya doğrudan aktarımlar oluşturdu. Kamuya son 6 yılda aktarılan kaynak ise 5 milyar 105 milyon liraya ulaştı.