Ölenlerin 20’si El Kaide lideri Ladin’i de öldüren özel timin üyesi
 
10 yıldır Afganistan’da bulunan ABD ordusu dün en ağır kaybını verdi. NATO gücüne ait bir helikopter önceki gece ülkenin orta kesimlerindeki Vardak bölgesinde düştü. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, olayda 31 ABD, 7 Afgan hayatını kaybettiğini açıkladı. Karzai açıklamasında, can kayıplarıyla ilgili olarak ABD Başkanı Barack Obama’ya başsağlığı diledi.
 
NATO kaynakları, 44 asker ve 3 kişilik mürettebat taşıma kapasiteli düşen Chinook modeli helikopterdeki ABD askerlerinin özel kuvvetler mensubu olduğu ifade etti.
 
Daha sonra bu askerlerin 20’sinin El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü operasyona da imza atan SEAL Team Six üyesi oldukları ortaya çıktı. Ancak ölen askerlerin Ladin operasyonuna katılan isimler olup olmadıkları belli değil.
 
Roketle düşürüldü
 
Associated Press’e konuşan üst düzey bir ABD yetkilisi de helikopterin “görünüşe bakılırsa vurularak düşürüldüğünü” söyledi. Afganistan’da 10 yıldan fazla süredir devam eden savaşta ilk kez tek bir olayda bu kadar büyük bir can kaybı yaşanıyor. Taliban militanları da NATO helikopterini kendilerinin düşürdüğünü açıkladı.
 
Taliban helikopterin roket atışıyla düşürüldüğünü açıklarken, NATO kaynakları da bunu doğruladı. Afganistan’da bu yıl içinde 17 koalisyon ve Afgan uçak ve helikopteri düştü.
 
ABD ordusunun en gözde birliği
 
ABD ordusunun en seçkin birliği olan Team Six, sadece bu tür çok üst düzey operasyonlarda kullanılıyor ve çok çetin bir eğitimden geçiyor. Üyeleri Amerikan Deniz Piyadeleri içinden seçiliyor. Her yıl 20’ye yakın deniz komandosu Team Six’e girmeye aday oluyor. Bunlar 6-7 ay süren çok zorlu bir eğitime alınıyor. Paraşütlü baskın, su altında saldırı, helikopterle indirme gibi çetin operasyon tatbikatlarında bazı yıllarda askerlerden ölenler dahi olabiliyor. Eğitim sonunda 20 kişinin yarısı eleniyor. Kara Kuvvetleri’nin elit birliği olan Delta Force ile aynı yerde eğitim almalarına rağmen su altı taarruz ve savunma kabiliyetleri nedeniyle Delta Force’dan daha etkin bir birlik olarak kabul ediliyor. ABD ordusundan birimle ilgili verilen bilgide, “Bir yıl içinde bu birliğin eğitimlerinde atılan mermi sayısı, Amerikan Deniz Kuvvetleri askerlerinin tümü tarafından aynı yıl atılan mermi sayısına eşit” ifadesi yer alıyor.
 
vatan