ABD’nin izin almadan El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürdüğü baskından sonra bu kez Taliban, ülkenin en büyük kenti Karaçi’de donanma üssünü bastı. Pakistan 16 saat süren çatışmanın ardından güçlükle üsse girebildi.
 
PAKİSTAN 2 Mayıs’ta El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürüldüğü Amerikan baskınının utancını atlatamadan bu kez de Taliban tarafından gafil avlandı. 190 milyonluk Pakistan’ın nükleer silahlara sahip dev ordusu, sayıları bir elin parmağını geçmeyen Taliban militanlarını Karaçi’deki Mehran donanma üssünden 16 saatte çıkarabildi.
 
Önceki akşam Türkiye saati ile 20.30 sıralarında siyah giyinerek karanlık içinde kamufle olan militanlar, Mehran üssündeki uçakların bulunduğu 3 hangara girdi. Militanlar, önce güvenlik kameralarının görmediği kör noktadan dikenli telleri kesti. Üsse girdikten sonra omuzlarındaki roketatarlarla ilk olarak park halindeki uçaklar ve hangarlardaki ekipmanları hedef aldılar. Baskında iki uçak tahrip oldu. Bunlardan biri Pakistan ordusunun gözbebeği olan Amerikan yapımı, her türlü hava koşullarında görev yapabilen, dört motorlu, uzun menzilli, denizaltılara karşı kullanılan bir uçak olan P-3C Orion’du. Saldırganlar daha sonra etrafa rastgele ateş etmeye başladı. Teröristler birkaç askeri öldürdükten sonra üssün kalbine yöneldi.
 
Meydan savaşı
 
Ardından Pakistan donanma komandoları ve deniz piyadeleri karşı saldırıya geçti. Çok sayıda ağır silahlı asker üsse sevk edildi. 16 saat süren operasyonda 10 Pakistan askeri öldü, 15’i yaralandı. Baskında en az 2 saldırgan öldürüldü, biri kendisini havaya uçurdu, bir diğeri enkaz altında kaldı. 2 militanın ise, kaçtığı sanılıyor, Üste bulunan 11’i Çinli havacılık eğitmeni olan 17 yabancının güvende olduğu açıklandı.
 
Bin Ladin’in intikamı
 
Pakistan Taliban’ı, üstlendiği saldırının, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in 2 Mayıs’ta Amerikan özel güçlerince öldürülmesinin intikamı olduğunu bildirdi. Taliban sözcüsü İhsanullah İhsan, ”Bu, hâlâ birlik içinde ve güçlü olduğumuzun kanıtıdır” dedi. Son eylem, 2009 yılı Ekim ayından bu yana Pakistan ordusuna yönelik en cüretkar saldırı olarak görülüyor. Ülkenin liman kenti Karaçi’deki üs baskını Pakistan’ın nükleer tesislerinin güvenliği konusunda yeni soru işaretlerine yol açtı.