Irak lideri Celal Talabani Kuzey Irak'ın tek Türkçe yayın yapan gazetesine verdiği demeçte PKK terör örgütünün silahı bırakmasının siyasi süreci başlatacağını bu sözlerle anlattı..

Irak Cumhurbaşkanı ve KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) lideri Celal Talabani, PKK'nın silah bırakması konusunda ümitli olduklarını ifade ederek, Irak-Türkiye-ABD'den oluşan komisyonun bu konu üzerinde çalışmalar yaptığını söyledi. 'Bu yüzyılın silah yüzyılı değil siyaset, meclis ve barış yüzyılı' olduğunu söyleyen Talabani, "PKK'nın silah bırakması bu örgütün teslim olacağı anlamına gelmez. Bu, savaşın sona ermesi ve siyasi sürecin başlaması anlamına gelir. Eğer PKK silahlı işe devam ederse bunu gidip kendi ülkelerinin topraklarında yapsınlar" dedi.

'SİLAHLARIN DEVRİ BİTTİ'
El Hurra televizyonuna söyleşi veren Irak lideri Talabani'nin açıklamaları Kuzey Irak'ın ilk ve tek Türkçe gazetesi Hewler-Post'ta yayımlandı. Asrın silah asrı değil, siyaset, meclis ve barış asrı olduğunu ifade eden Talabani, "PKK silahla sürdürürse bunu kendi ülkelerinin topraklarında yapsınlar. Çünkü Irak anayasası kendi topraklarında yabancı silahlı güçlerin bulunmasına ve toprakları üzerinden komşu ülkelere saldırılmasına izin vermez" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kuzey Irak'taki PKK varlığına son verilmesi yönündeki açıklamaları konusunda ise Celal Talabani, Irak'ın silahlı güç yoluyla PKK'yı Irak'tan çıkaramayacağını dile getirdi. Gül'ün, Türk ordusunun bunu yapmasını istemesinin önünde iki engel olduğunu, bunlardan birinin Irak anayasasının yabancı bir gücün sınırlarını geçmesine izin vermemesi ve diğerinin ise askeri yolun terörü sona erdirememesi olduğunu savundu.

GENERAL-BARZANİ GÖRÜŞTÜ
Talabani, "PKK'nın silah bırakması ve siyasi sürece katılması konusunda ümidimizi kesmedik. Şimdi Irak-Türkiye-ABD'den oluşan bir komisyon var. Bu konu üzerinde çalışmalar yapıyor" dedi. Bu arada, ABD ordusunun önemli isimlerinden General Raymond Odinerno, sürpriz bir kararla Kuzey Irak'a giderek Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ile görüştü. Görüşmede, PKK ile mücadele konuşuldu.

Sabah