Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde gerçekleşecek zirveye 7 ülke lideri katılıyor. Gül, zirve için dün İstanbul'a gelen liderlerle ikili görüşmeler yaptı. Bunlardan en dikkat çekici olanı, marttaki seçimlerin ardından kendisini desteklemediği iddiasıyla Ankara'ya sitem eden Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile olan buluşmaydı. Gül, Irak'ta hükümetin kurulmasından sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Talabani'yi sıcak bir şekilde karşıladı. Bir saat süren görüşmede Talabani, hükümetin kurulması sürecine katkılarından dolayı Gül'e teşekkür etti.
Celal Talabani, Başbakan Nuri el Maliki ve seçimlerden birinci çıkan Irakiye listesinin lideri İyad Allavi dahil tüm Iraklı liderlerin selamlarını iletti. Edinilen bilgiye göre Irak Cumhurbaşkanı Talabani, görüşmede Gül'e, "Sizin davetiniz bizim için önemli. Yoğun ve kritik bir dönemden geçmemize rağmen geldim." dedi. Gül de böyle bir dönemde İstanbul'a gelmesinden dolayı Talabani'ye teşekkür etti. Görüşmede, geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi Bağdat ziyareti sırasında imzalanan 40 anlaşmaya ilişkin değerlendirmede bulunuldu. Talabani, "Bu anlaşmalara işlerlik kazandırmak, benim için çok önemli. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ve yapılan anlaşmaların hayata geçirilmesi için uğraşıyorum. Türkiye ile olan ilişkilere çok önem veriyoruz. Başka hiçbir ülkeyle böyle bir ilişki sürdürmüyoruz." ifadelerini kullandı.

Talabani aracılığıyla Iraklı liderlere selamlarını gönderen Gül de "Irak önemli bir dönemden geçiyor; kendisini inşa ediyor. Yeni bir hükümet kuruldu. Anlaşmaların hayata geçiyor olması bizim için de çok önemli. Aramızdaki kayıpları hızla kapatmalıyız. Ben sizin bize önem verdiğinizi biliyorum. Her zaman Türkiye'ye gelip gitmenizi bekleriz." dedi. Ankara'nın Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği önemi vurgulayan Gül, "Irak kendi halkı ve komşularıyla barışık olmalı. Irak'a komşu ülkeler toplantılarını da bu amaçla, hep Irak'a yardımcı olmak için yaptık." ifadelerini kullandı. Hızla gelişen ikili ticari ilişkilerin de ele alındığı buluşmada Irak lideri, Türk şirketlerini Irak'ta yatırıma davet etti. Talabani, "Türkiye, İran, Irak, Suriye dörtlü işbirliği bizim için önemli. Irak'ta iş yapan şirketlerin yüzde 55'i Türk, biz de bunu önemsiyoruz ve teşvik ediyoruz. Türk şirketlerini bekliyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, EİT 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde Talabani'nin yanı sıra Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile de ayrı ayrı görüştü.