PARİS (A.A)

Tezkere sonrası Irak ve Kuzey Irak Bölgesel yönetimi telaşa kapıldı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, "PKK'nın Kuzey Irak'tan çıkmasını istedik. Kuzey Irak'taki Kürt gruplar, Türk güçlerine yardım ediyor" açıklamalarının ardından bu kez, "Operasyon yapılırsa çok ölen olur" dedi. Oğlu Kubat Talabani ise "ABD bizi korumalı" diye konuştu. Mesud Barzani'den de "Operasyon yapılırsa karşılık veririz" açıklaması geldi.



"CHE GUEVARA DÖNEMİ BİTTİ"

Fransız Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, "PKK artık dünyanın değiştiğini ve Che Guevara döneminin bittiğini anlasın. Ben PKK'ya gidin Türk parlamentosundaki demokratik tartışmaya katılın diyorum ” dedi. Terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerine son vermesi çağrısını yineleyen Talabani, Türkiye'nin sınır ötesi harekattan önce bu konuya siyasi çözüm bulunması yolunu deneyeceğine inandığını belirtti.

"ÜÇLÜ KOMİTE DEVREYE GİRSİN"

Talabani, ABD, Türkiye ve Irak arasındaki üçlü komitenin sınır güvenliği sorununun çözümü için devreye girmesini ya da Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel hükümetle bu sorunu çözme yoluna gitmesini tercih ettiğini söyledi.

"TÜRKİYE'YE YARDIMCI OLUYORUZ"

Türkiye'nin sürekli kendilerini PKK'ya yardım etmekle suçladığını kaydeden Talabani, bunun doğru olmadığını, aksine Irak'ın kuzeyinde Türk ordusuna dört adet üs sağlayarak Türkiye'ye yardımcı olduklarını iddia etti.

"TEPKİMİZ OPERASYONA BAĞLI"

Talabani, “Olası bir müdahaleye tepkiniz ne olacak?” sorusu üzerine, “Operasyonun büyüklüğü nasıl olacak, ona bağlı. Eğer Türkiye Zaho veya Dohuk gibi kentleri istila etmeye kalkarsa, Iraklı Kürtler buna karşı koyar, Amerikalılar bizi engelleyemez. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seçeneği dışladığını sanıyorum. Eğer Türkler sınırdaki dağlarda operasyon yaparsa, iki taraftan da çok ölen olur ve bu operasyonların da Türkiye'nin yararına olacağına inanmıyorum” diye konuştu.

"ABD BİZİ KORUSUN"

Celal Talabani'nin oğlu, Kürdistan Bölgesel yönetimi Temsilcisi Kubat Talabani de “ABD"nin Kuzey Irak"a herhangi bir saldırı durumunda tepkisiz kalmasını kabul edemeyiz. BM"nin verdiği yetki altında bizi korumalı” açıklaması geldi. Washington Times"a açıklamada bulunan Kürt lider, Türk Ordusu'nun "Kürt asileri yakalamak için" Kuzey Irak topraklarına girmesi durumunda ABD"nin BM yetkisi altında Kürtleri koruması gerektiğini söyledi. ABD"nin, Güvenlik Konseyi"nin 1546 sayılı kararına göre kendilerini koruması gerektiğini ifade eden Talabani, “Ancak ABD"nin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden endişe duyuyorum. Washington"un saldırı durumunda tepkisiz kalmasını kabul edemeyiz” diye konuştu.