Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci ile ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını, hangi düzenlemelerin ne zaman yapılacağına ilişkin bir takvim hazırladıklarını söyledi. Çözüm sürecinde görev alanların ileride yargılanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasını önleyen Çözüm Süreci Yasa Tasarısı Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Soru ve eleştirilerini yanıtlayan Atalay, çözüm süreci, Türkiye'nin on bir yıllık demokratikleşme ve normalleşme birikimi üzerine inşa edildiğini bildirdi. Çözüm sürecinin amacının, "vatandaşların talep ve beklentilerini dikkate alarak ve geçmişte yapılan haksızlıkları telafi ederek Türkiye'yi normalleştirmek" olduğuna dikkat çeken Atalay, şunları söyledi: "Bundan sonraki başlıca hedefimiz; örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, devletin de bu insanların evlerine, normal hayata, siyasete dönmeleri için gereken çalışmaları yapmasıdır. Nihai hedefi; tıpkı 23 Nisan 1920'de olduğu gibi, bu vatanın tüm insanlarını kapsayacak ortak ruhu yakalamak ve daha güçlü, daha müreffeh ve daha özgür Türkiye idealine ulaşabilmektir... Tasarı, bir yönüyle Meclis iradesini devreye sokarak siyasetin önünü açıcı, siyaset alanını genişletici bir özellik taşımaktadır." 

'TASARI BİR ÇERÇEVE' 
Atalay, komisyondaki tasarının "çerçeve bir düzenleme" olduğunun altını çizerek, "Halen çalışmaları devam eden ve sürece ilişkin daha detaylı, somut adımlar içeren yol haritası ve eylem planına temel teşkil edecektir. Bu kapsamda yeni kanun tasarılarının da gündeme gelmesi söz konusu olabilir... Daha zamanı belirlenmiş, takvime bağlanmış, atılacak adımları somutlaştıran bir eylem planı, yol haritası üzerinde çalışılmaktadır" dedi. Atalay, "Bir hukuk devletinde çözüm süreci çerçevesinde görevin ifası niteliği taşıyan faaliyetler nedeniyle kişilerin hukuki, cezai ve idari yönlerden sorumlu tutulma tehdidi altında kalmaları da kabul edilemez" mesajı verdi. Sürecin olgunlaştığı ve nihai çözüme doğru kararlı bir şekilde ilerlendiği bir aşamada olduğuna işaret eden Atalay, "Sürecin bu şekilde açık bir yasal çerçeveye oturtulması, devamlılığının garantisi açısından önem taşımaktadır." 

ALA'DAN YALANLAMA 
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz'ın Diyarbakır'daki yol kesme olayıyla ilgili iddialarına söz alarak cevap veren İçişleri Bakanı Efkan Ala ise "Bölgede 25 gün boyunca yol kapanmamıştır. Bu tamamen yalandır, dezenformasyondur" dedi.