Ancak bu tasarı daha önceki icraya düşmüş olanların dışında kalan sadece asgari bölümü ödeyen 9 milyon vatandaş için geçerli olacak

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, kredi kartı borçlarının 24 ayı geçmemek üzere tüketici kredisine çevrilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı. Serdaroğlu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni, bugün TBMM Başkanlığı'na sunduğunu bildirdi. Serdaroğlu, kredi kartı borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili olarak 24 Haziran 2009 tarihinde çıkarılan kanunun, temerrüte düşmüş, kendilerine ihtar çekilmiş, haklarında icra takibi başlatılmış kişileri kapsadığını, kart borcunun asgarisini ödeyerek borcunu döndürmeye çalışan vatandaşları ilgilendirmediğini söyledi.

13 MİLYARLIK BORÇ VAR

Kredi kartı borcunun asgarisini ödeyerek günü kurtarmaya çalışan yaklaşık 9 milyon kart sahibinin toplam borcunun, 12-13 milyar lira civarında olduğunu kaydeden Serdaroğlu, 'Kredi kartı borçları ile çok büyük, çok tehlikeli bir krizin işaretleri alınmaya başlamıştır. Rakamlar, asgari tutarı ödenerek çevrilen kredi kartlarında, geri dönülmez noktaya, borcun artık çevrilemediği bir noktaya ulaştığını açıkça göstermektedir. Vatandaşlarımız, içine girdikleri sarmaldan bir türlü kurtulamamaktadır' diye konuştu.

İŞTE RAHATLATACAK TEKLİF

Serdaroğlu, hazırladığı kanun teklifinin yasalaşması halinde bankalar ile vatandaşlar arasında 'kart barışı' sağlanacağını ifade etti. Teklife, kredi kartı borçlarının, borçlunun talebi üzerine piyasa yapıcı bankaların ortalama tüketici kredisi faizi üzerinden ve 24 aylık vadeyi geçmemek üzere tüketici kredisine dönüştürülmesini öngörüyor. Borcu tüketici kredisine dönüştürülen kredi kartının, tüketici kredisi ödemeleri bitinceye kadar kullanılmamasını da içeren teklifle, hakkında ihtar çekilmiş, icra takibi başlatılmış, varlık şirketlerine devredilmiş borçlar için de uygulanması öngörülüyor.


Faiz affı da uygulanmalı

Mehmet Serdaroğlu'nun teklifinde de açık noktalar olduğunu belirten uzmanlar, süreçler arasında oluşan faize de af uygulanması gerektiğini söyledi. Örneğin ocak ayında bin lira olan kredi kartı borcunun asgari kısmını ödeyebilen bir vatandaşın bu borcu gelecek aralık ayına kadar faiz uygulamasıyla 3 bin liraya kadar çıkıyor. Bu durumda o arada oluşan 2 bin liralık faize de bir kolaylık sağlanması isteniyor.

İlk kart affı kimseye yar olmadı

874 bin kart borçlusunun 3 milyar TL tutarındaki kredi borcu bu yıl içerisinde hükümet tarafından açıklanan kriz tedbirleri dahlinde piyasaya sunuldu. Böylece vatandaşın temerrüde ve icraya düşmüş olan kredi kartı borcu düşük faizle yeniden yapılandırıldı. İcraya düşmüş kredi kartı borcu için yeniden yapılandırma yasasının yürürlük süresi 7 Eylül'de sona erdi ama kart borcu yüzünden intihara kadar giden vatandaş affa yanaşmadı. Ancak kart borçlularının düzenlemeye ilgisi, beklentilerin oldukça altında kaldı. Rakamlara göre, 91 bin kredi kartının 252 milyon liralık borcu için başvuruldu. Bu, toplam borcun yüzde 8?i civarında kaldı. 3.1 milyar liralık borcun 450 milyon lirası yeniden yapılandırıldı. Yetkililerin, 'tüketici kredisi çekilerek kredi kartı borçlarının kapatılması gerektiğini, aksi halde kredi kartı gecikme faizlerini kapatmalarının mümkün olmadığı' yönünde uyarıları olduğuna dikkati çeken Serdaroğlu, kredi kartı borcu olan vatandaşlara bankalar tarafından tüketici kredisi verilmediğini, böylece borçlarını kapatamadıklarını iddia etti. Öte yandan bu uygulama bazı bankalar tarafından da kampanya olarak vatandaşın hizmetine sunuluyor./yeni şafak