Polis, Taksim Meydanı'nı ve yan yolları kapattı. Göstericiler, işyerleri ve bankaların camlarını kırarken, olaylar sırasında kalp krizi geçiren bir vatandaş hayatını kaybetti. 41'i kadın 96 kişi gözaltına alındı.

Taksim'de yaklaşık 1500 kişilik IMF karşıtıyla polis çatıştı. İstanbul, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın göreve gelmesinden sonra ilk kez bu görüntülere sahne oldu. Polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Taksim Meydanı'nda dün DİSK, KESK, TMMOB, TTB öncülüğünde protesto eylemi düzenlendi. Gezi Parkı'nda başlayan eylemde KESK Başkanı Sami Evren bir konuşma yaptı. Konuşma sonrası aralarında bazı siyasi partilerin üyelerinin de bulunduğu grup, IMF-Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı Kongre Vadisi'ne doğru yürümek istedi.

BİBER GAZIYLA MÜDAHALE

Çevrede güvenlik önlemi alan emniyet güçlerinin uyarısına rağmen yürüyüşte direnen gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Göstericiler ilk anda ara sokaklara dağıldı, ancak bir süre sonra 10-15 kişilik küçük gruplar halinde caddeye çıkarak dükkanlara taş atmaya başladı. Dükkanlara taş atan göstericiler özellikle uluslararası markaları hedef aldı.

İÇERİ ALMAYIN

İstanbul polisi eylem olacağını bekliyordu. O yüzden bu sabah tek tek Taksim'deki cafeleri gezip, kendilerine sığınacak eylemcileri içeri almamalarını istedi.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'ye düzenlenen silahlı saldırının, eyleme katılımı arttırdığı yorumları yapıldı. Emniyet yetkililerinin de bu derece kalabalık beklemediği belirtilirken tansiyonun bir anda artmasıyla olayların büyüdüğü ifade ediliyor.

11 BANKA HASAR GÖRDÜ

Taksim İlkyardım Hastanesi'ne hasta taşıyan ambulans, gösteriler nedeniyle uzun süre içeriye giremedi. Polisin, grubun üzerine biber gazı ve tazyikli su sıkmasının ardından ambulans, iki panzer eşliğinde hastaneye giriş yapabildi. Ara sokaklardan farklı noktalara koşan göstericiler ve polis arasında uzun süre kovalamaca yaşandı. Olaylar sırasında 11 banka binası, 5 işyeri, 6 kamu binası ile 8 resmi araç büyük hasar gördü.

Piercingli Almanlardan slogan desteği

Almanya'dan geldikleri öğrenilen 4 kişilik grup, Taksim Meydanı'ndaki IMF protestosuna destek verdi. Üzerlerindeki siyah kıyafetleriyle dikkat çeken Almanlar, ellerindeki pankartlarla kalabalık grubun yanına yürüdü. Yüzlerinde siyah maske ve çok sayıda piercing bulunan Almanlar, slogan atarak IMF'yi protesto etti.

Hüseyin Çapkın'ın ilk sınavı

Taksim'deki gösterilerde polis bir protesto bekliyordu ama kimse bu kadar büyük bir olay beklemiyordu. Taksimdeki gösteriler, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın göreve geldikten sonraki ilk olay. Taksim, Çapkın'ın göreve gelmesinden sonra ilk kez bu görüntülere sahne oldu. Polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederken Çapkın da Taksim'de alınan önlemleri bizzat olay yerinde denetledi.


Kasklarda numara ilk

Çevik Kuvvet polislerinin kasklarına numara verilmesi uygulaması dün ilk kez uygulandı. Çevik kuvvet polislerinin kasklarına numara verilmesi uygulaması şu ana kadar 54 ilde başarıyla uygulanmıştı. İstanbul çevik kuvvet polisi uygulamadan geçtiğimiz 1 Mayıs'ta muaf tutulmuştu. Polislerin kasklarında yer alan numaralar kimliklerinin belirlenmesini sağlıyor. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, “Kimsenin uygulamaya direnemeyeceğini savunarak 2009 yılı sonuna kadar tüm çevik kuvvvet personelinin kasklarında numara olacağını” söylemişti.


Keserli eylemci

Müdahale edilen göstericilerden İstiklal Caddesi tarafına kaçanlar işyerleri ile bankaları taşa tutarak camları kırdı. Bazı göstericilerin ellerinde keser ve çekiç görüldü. Kimi gösterici polise ve işyerlerine atmak için yoldaki taşları yerden söktü. Atılan taşlarda polis araçlarının camları ile Taksim Meydanı'ndaki İETT Otobüs Durağı'nın camları parçalandı.


Vatandaş kalp krizinden öldü

Taksim'deki gösterilerde sıkılan biber gazları arasında kalarak kalp krizi geçiren İshak Kalvo ismli bir şahıs kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Bir polis memuru da gazdan zehirlendi. İstiklal Caddesi'ndeki olay yerine gelen ambulansın, önce kalp krizi geçiren İshak Kavlo isimli şahsa müdahale etmeye çalıştığı ancak daha sonra polislerin çağrısı üzerine ambulansın yaralı polisin yanına gönderildiği iddia edildi. İstanbul Barosu'nun toplantısına giderken yolda kafasına taş isabet eden ve kanlar içinde kalan Avukat Burcu Aslan da aynı hastanede tedavi altına alındı./yeni şafak