Taksilerde yolculuk edenlere, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerini duyurmayı, Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ve kent hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan GEZGÖR TV, İstanbul'da 6 ay içinde 10 bin taksiye takılacak.

GEZGÖR TV'nin tanıtımının yapıldığı Taksim Meydanı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan proje sahibi Nuri Çolakoğlu, New York, Londra, Şangay, Pekin ve Singapur gibi dünyanın önemli şehirlerde kullanılan GEZGÖR TV'nin İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da da uygulamaya konulduğunu belirtti.

Çolakoğlu, takside şoförün göremeyeceği bir alana yerleştirilen orta boy bir televizyon ekranından seyahat edenlere, kentten haberler, tarihi yapılar, müzeler, görülmeye değer semt tanıtımları, maçlardan görüntüler, gösterime giren ya da girecek filmler, tiyatro oyunları ve şovlar, kültür, sanat etkinlikleri, kitap tanıtımları, müzik klipleri, komedi skeçlerinden parçalar, otel ve kafe tanıtımlarının yapılacağını anlattı. Çolakoğlu, şöyle devam etti:

''Öncelikli hedef kitle, taksi yolcuları... İstanbul'da 18 bin, Ankara'da 7 bin 700, Antalya'da 3 bin 500, İzmir'de 2 bin 800 taksi var. Ekranlar, taksilere zaman içinde yerleştirilecek. GEZGÖR TV, takside bir yerden bir yere giderken sağa sola bakınmaktan başka yapacak işi olmayan insanları eğlendirecek, bilgi verecek, onların şehirle bağlantısını kuracak. Kanalda 2,5 dakika görsel malzeme, 2,5 dakika reklam olacak. İnsanlara yolculuk boyunca oldukça çok şey anlatmak istiyoruz. Her ay başında malzeme değişecek, mevsimlere göre içeriği de değiştirilecek. Gösterilen reklamlardan elde edilen gelirden emniyet, belediye ve taksi sahibine ödeme yapılacak.''

TAKSİLERE ÜCRETSİZ TAKILACAK

Çolakoğlu, İstanbul'da 6 ay içinde 10 bin takside çalışır hale getirilmesi öngörülen sistemin, yakın zamanda Ankara, Antalya ve İzmir'de de hayata geçirildikten sonra yıl sonuna kadar 10 ilde daha uygulanacağını belirtti. Sistemin, taksilere ücretsiz takılacağını ifade eden Çolakoğlu, ''Taksiciden istenen, sistemi çalışır vaziyette tutması. Sistem, arabanın çalışmasıyla açılıyor ve kapanınca da duruyor. Az miktarda elektrik tüketen, taksiciye maliyeti olmayan bir sistem'' diye konuştu.

Nuri Çolakoğlu, GEZGÖR TV'nin izlendiği taşıma araçlarının türlerinin de çeşitlendirileceğini belirterek, sistemin dolmuşlarda, otobüslerde, servis otobüslerinde, vapurlarda, trenlerde, metrolarda ve şehirler arası otobüslerde de yayına gireceğini bildirdi. Çolakoğlu, sistemin, alışveriş merkezleri, vapur iskeleleri, otobüs durakları ve hatta asansörlerde bile kurulabileceğini söyledi.

Projeyi, Erhan Tapan ile kurdukları Mobilmedya Şirketinin yürüteceğini bildiren Çolakoğlu, görüntülerin içeriğinin, Büyükşehir Belediyesiyle hazırlanacağını ve RTÜK ilkelerine de uyulacağını söyledi./HT