Yiğiner, yaptığı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Kurulunun (UKOME) da görüşünü alarak belirleyecekleri yeni tarifenin, yüzde 10-15 civarında artış getireceğini bildirdi.

Başkentte yedi binin üzerinde taksinin hizmet verdiğini ve bu rakamın ihtiyacın çok üstünde olduğunu savunan Yiğiner, şunları kaydetti:

''Son iki yıldır taksimetreye hiç zam yapılmadı. Esnaf ekonomik anlamda sıkıntı içinde. Esnafın talebi doğrultusunda en kısa zamanda yeni bir taksimetre tarifesi hazırlanarak yürürlüğe konulacak. Memur kenti başkentte esnaf para kazanamıyor. Herhangi bir durağı olmayan ya da durağının iş kapasitesi az olan esnaf, iş potansiyeli yüksek Kızılay'da çalışıyor. Bu bölgede yaşanan taksi yoğunluğu da esnafı trafik görevlileriyle karşı karşıya getirerek, beraberinde ceza yazılmasına yol açıyor.''

Esnafın, özellikle taksimetre açılış ücretinin düşük olmasından dolayı mağdur olduğunu ifade eden Yiğiner, oda olarak esnafın istemediği hiçbir uygulamaya girmeyecekleri gibi vatandaşı mağdur edecek bir oranda zam yapmayacaklarını söyledi.

Yeni tarifenin önümüzdeki haftalarda onaylanabileceğini belirten Yiğiner, ''Eğer yüksek bir tarifeden hizmet verilirse, taksiye binecek müşteri bulumayız ve esnaf yine sıkıntı çeker. Ayarlanacak rakam, hem vatandaşı hem de esnafı sıkıntıya koymayacak düzeyde olacak'' dedi.

Yiğiner, ayrıca yılbaşından itibaren gece tarifesi uygulamasına son verileceğini bildirerek, gece ve gündüz açılış rakamının eşitleneceğini söyledi. Halen taksimetre 1.70 TL'den açılıyor ve kilometre başına 1.80 TL artış yapılıyor.

MİNİBÜSLERDE ZAM YOK

Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani de, kriz ortamının devam ettiğini ve minibüs taşıma ücretlerine zam yapmayı düşünmediklerini belirterek, en son 15 Ekim 2008 tarihinde yeni tarife aldıklarını bildirdi.

Gani, minibüs taşıma ücretinin geçen yıl alınan kararla 1.5 TL'den 1.7 TL'ye yükseldiğini ve bir süre yeni bir düzenlemeye gitmeyi planlamadıklarını söyledi./sabah