Şatıroğlu"nun memleketi Sivas"ın Şarkışla ilçesinde kendisiyle aynı adı taşıyan parktaki heykeli yıktırılarak yerine “Takkeli Heykel"" dikildi.

Şarkışla"da geçtiğimiz günlerde “Uluslararası Aşık Veysel Aşıklar Bayramı” düzenlendi. İki gün süren etkinlikte, ozanın adını taşıyan parkta yaptırılan yeni heykeli de açıldı ancak tepkiye neden oldu. Aşık Veysel"in akrabası ve Sivrialan Kültür-Dayanışma Derneği Başkanı Memduh Süzer, GAZETEPORT"a yaptığı açıklamada yeni heykelin ozana hiç benzemediğini vurguladı.

BİR YERLERE ÇEKME UĞRAŞI

Süzer, ""Veysel, hiçbir zaman sokaklar başında takkeyle dolaşmadı. Daha çok fötr ve kasket takmış bir halk ozanıdır. Onu böyle hatırlatılma uğraşı doğru değildir. Aşık Veysel"i bir yere çekmeye çalışıyorlar. Elbette Veysel de inançlı ve Müslüman"dı. Ama takke veya benzeri bir şey takmazdı. Çünkü o halk ozanıdır, dolayısıyla ırk ve mezhep ayrımına karşı çıkmış, Bektaşi kültürüyle yetişen bir insandır” dedi.

Durumu ilgililere anlattığını ve “Yeni heykel getirin değiştirelim” cevabı aldığını belirten Süzer, “Bu heykel mutlaka kaldırılmalı. Kültür Bakanlığı da harekete geçmeli. Keşke dernek olarak ekonomik durumumuz iyi olsa da, yerine ona benzeyen bir heykeli biz koyabilsek” diye konuştu.

DEĞİŞECEK AMA TAKKEDEN DEĞİL

Şarkışla"nın BBP"li Belediye Başkanı Kasım Gültekin de GAZETEPORT"a konuştu ve heykele yönelik tepkilerin yersiz olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Takke, halk insanı olduğu için Veysel"in yaşamında da var. Kimse "takmadı" diyemez. Bu heykel, Etnografya müzesinden getirilecek bronzdan yapılan yeni bir heykelle değiştirilecek. Değişecek ama takkeden falan değil. Bronz daha kalıcı olduğu için değiştirilecek. Mevcut heykeli eleştirenler, ozana benzeyen heykeli getirsin, bizzat ben kaidesine yerleştireceğim” - vatan