Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Karababa, 2007 yılında Ar-Ge çalışmasının temelini oluşturmak üzere kurdukları tahlil laboratuvarını geliştirmek için proje hazırladıklarını bildirdi.
Mustafa Karababa, yaptığı yazılı açıklamada, son 3 yıldır Tarım Bakanlığının çıkardığı yönetmelikte, üreticilerin parselde 50 dekarı geçen arazileride mazot, gübre desteklemelerinden faydalanabilmesi için toprak analizi yaptırma şartı koyduğunu belirterek, toprak analizi yapılan parsellerde dekara 2.5 lira destekleme verildiğini, bu kontrollü ve bilinçli tarıma geçişin hız kazanması için devletin çiftçilere teşviği olduğunu ifade etti.
Kendi bünyesinde yaprak, toprak ve su analizini yaparak, çiftçileri elinde toprak ile Aydın'a göndermediklerini kaydeden Karababa, şunları bildirdi:
''Söke Ziraat Odası olarak hizmeti tüm Sökeli üreticilerin üretim alanına getirerek, Türk tarımına hizmet verdik. Bu Ar-Ge'nin temel taşıydı, şimdi üzerine gelişen teknoloji ve zamana ayak uydurarak, tecrübelerimizi de birleştirerek, bir adım daha Sökeli üreticilerimizi ileri götürecek bir çalışma yapmaktayız. Bu süreçte açıklanan Güney Ege Kalkınma Ajansının İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamına Söke Ziraat Odası projesini hazırladı. Elimizdeki böyle büyük bir hizmeti daha iyiye götürebilmek adına, laboratuvarımıza kalite güvence belgesi olan ISO 17025 ile akreditasyon almak için tüm bunların yanında gıda laboratuvarı kurarak, ürettiğimiz ürünlerin analizlerini şehir dışına göndermeden Söke'de, Sökeli çiftçilerimize hizmet vereceğiz.''
Gıda kontrol laboratuvarıyla yetiştirilen ürünlerin yurt dışına pazarlanması için ''yurtdışı uygunluk belgesine'' sahip bir laboratuvara sahip olacaklarını bildiren Karababa, ''Böyle bir hizmet ile kalite ve çağa uygun bir yatırımı kurumumuza kazandırmış olmanın sevincini yaşayacağız'' görüşünü bildirdi.