Davutoğlu, Irak'ın çözüm bulamaması halinde Türkiye'nin tek taraflı tedbirini alacağını vurguladı

Terör örgütü PKK ve İran'daki uzantısı PJAK'ı bertaraf etmek için en iyi seçeneğin Irak askerlerini kuzeye göndermek olduğunu söyleyen Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den sonra, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Ankara ziyaretinin öncelikli gündem maddesi terörle mücadelede işbirliği oldu.

Zebari ile bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ta odaklanmış terör yapılanmasından kaynaklanan tehdidin hem Irak'ın hem Türkiye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tehdit oluşturduğuna işaret ederek, "Biz buna karşı net bir pozisyon almak durumundayız. Türkiye bu terör faaliyetinin sona erdirilmesi konusunda kararlıdır" dedi. Maliki'nin açıklamasının son derece doğru bir yaklaşım içerdiğini ifade eden Bakan, "Gerçekten Irak kendi topraklarında tam askeri kontrolü sağlarsa Türkiye'nin herhangi bir sınır ötesi operasyonuna ihtiyaç hissedilmeyecektir" diye konuştu.

MÜCADELE PERSPEKTİFİ ORTAK

Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını Zebari'ye de ilettiğini söyleyen Davutoğlu, "Artık Irak topraklarında Türkiye'ye dönük tehdit oluşturan bir terör faaliyetine tahammülümüz yoktur. Bunun bilinmesi gerekir. Bunun için de üçlü mekanizmalar geliştirdik, ikili istişarelerde bulunduk ama hala bu terör tehdidi Türkiye'ye dönük olarak devam ediyor. Bu konuda en etkin tedbirleri almaya kararlıyız. Bu konuda Irak ile ortak bir perspektifimiz var" dedi. Terörle mücadelede yeni yöntemlerin ne olduğunun sorulması üzerine Davutoğlu, bu konuda çalışmaları yoğunlaştırmaya ve daha etkin tedbirlere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Geçmişteki terör faaliyetlerinin gelecekte olmayacağını söyleyen Davutoğlu, "PKK'nın bu konuda bizden çok güçlü bir şekilde bu kararlılık mesajını alması lazım. Maliki'nin mesajı bir kararlılık mesajı olduğu için önemlidir. Irak tek taraflı olarak kendi topraklarını kontrol etme gücü, kapasitesi gösterir ve böyle bir problem ortadan kalkar" cevabını verdi. Irak'ın tek taraflı müdahalesinin gerçekleşmemesi halinde Türkiye'nin gerekeni yapacağını vurgulayan Bakan, "Bu tek taraflı olarak mümkün olmazsa birlikte her türlü yolu, her türlü yöntemi ve mekanizmayı en etkin şekilde işleterek, birlikte bu beladan kurtulmak için tedbir alacağız. Bu tedbirleri alırken tabi Türkiye tek taraflı olarak kendisini tehdit eden terör örgütüne karşı her türlü güvenlik tedbirini alma konusundaki kararlılığını da sürdürecektir" diye konuştu.

'PKK'NIN ZEHİRLEMESİNE İZİN VERMEYELİM'

Zebari ise iki ülkenin sorunun çözümü konusunda farklı düşünceleri olmadığını ancak sorunun çözümünün nasıl olması gerektiğinin tartışıldığını belirterek, "PKK konusunun iki ülke arasındaki ilişkileri zehirlemesine fırsat vermemeliyiz" dedi. PKK'nın, Irak'ın dağlık bölgelerinde bulunmasının Irak anayasasına göre meşru olmadığını kaydeden Zebari, "Bu kabul edilemez bir durumdur. Hiçbir Irak hükümeti bunu kabul edemez. Herhangi bir grubun sınırı aşan eylemleri ve terörist girişimlerde bulunması, sivilleri öldürmesi, hiçbir şekilde kabul edilemez" diye konuştu. Zebari, "Ulusal güvenliğe karşı bu tehditlerin bertaraf edilmesi için ikili anlaşmalar çerçevesinde çözüme ulaşılmalıdır" mesajını verdi.

MAHMUR KAMPI DA GÖRÜŞÜLDÜ

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Masaya yatıracağız" dediği Mahmur Kampı'nın kapatılması konusu, Zebari'nin Türkiye ziyareti sırasında da gündeme geldi. Görüşmelerde Davutoğlu'nun, Mahmur Kampı'nın kapatılması talebini Zebari'ye iletirken, ancak Irak tarafından bu konuda net bir yanıt alınamadığı öğrenildi.

Dolmabahçe'de üçlü zirve

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün sabah Ankara'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile terör örgütü PKK'yı görüşen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi kabul etti. Ankara'da terör örgütü hakkında net mesajlar verilen görüşmenin ardından dün saat 15.00'te Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen zirvede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu. Basına kapalı olarak yapılan görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

Dolmabahçe'deki toplantıda da iki ülkenin terörle mücadelede atacağı adımların ele alındığı öğrenildi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan, annesi Tenzile Erdoğan'ın mezarını ziyaret etti. Erdoğan, öğle saatlerinde çıktığı Üsküdar Kısıklı'daki konutundan, Karacaahmet Mezarlığı'na gitti. Annesi Tenzile Erdoğan'ın kabrini kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte ziyaret eden Erdoğan, mezarlıkta 35 dakika kaldı.

AB'ye terör eleştirisi

Dolmabahçe'de çalışma yemeğinde bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Gudio Westerwelle ve Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu birlikte basın toplantısı düzenledi.

Görüşmeler çerçevesinde terörle mücadelenin ele alındığını ifade eden Davutoğlu, "Terörle mücadele konusunu da kapsamlı bir şekilde ele aldık. Çünkü terörün iki önemli ayağından birisi, Kuzey Irak'taki kamplarıdır. İkincisi ise AB ülkelerinde birçok ad altında faaliyet gösteren derneklerin sağladığı finansal kaynaktır. Bu konuda da Almanya ile yakın temas ve işbirliği halindeyiz" diye konuştu. Alman Bakan ise ülkesinin terör konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu söyledi. Westerwelle'ye gazeteciler de terör konusunda sorular yöneltti. Bir gazetecinin, "Almanya tarafından terör örgütüne kaynak aktarıldığı" iddialarını hatırlatması üzerine Bakan Westerwelle, "Terörle mücadele konusuna çok önem veriyoruz. Hiçbir şekilde destek vermemiz söz konusu değildir. PKK da Avrupa da bir terör örgütü olarak addedilmektedir ve sıfır hoşgörü söz konusudur" ifadelerini kullandı.