Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Terek Köyü'nde yaşayan Sona Polat, 20 yaşında evlenerek eşiyle birlikte Erzurum'a geldi. Burada çift arasında yaşanan şiddetli geçimsizliğe Polat, ancak 8 yıl dayanabildi. Sergender Sokak'taki bir gecekonduda kendisi gibi kimsesiz olan 3 çocuklu dul Hatice Taşdemir ile birlikte aynı evi paylaşmaya başladı.Ekmek parası derdine düşen Polat, kadın kıyafetiyle çıktığı her işte tacize uğrayınca çareyi erkek gibi giyinmekte buldu. Saçlarını kısaltıp, erkek gibi giyinen Polat, 78 yıllık hayatını bu şekilde sürdürdü. 

SUNA DEDE OLARAK BİLİNDİ
Çevresinde 'Suna Dede' olarak anılan Suna Polat, hayatını çeşitli işlerde çalışarak sürdürdü. Çocuğu olmayan ve son dönemlerinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım alan Sona Polat, bir süre önce rahatsızlandı ve önceki gün komşuları tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Polat, Abdurrahman Gazi Mezarlığı'nda defnedildi.

PATATES SÖKÜP HURDACILIK YAPTI
Mahalledeki çocukların hem ninesi hem de dedesi olan Sona Polat sağlığında, " Erkeklerin tacizinden erkek gibi giyinerek, konuşarak, davranarak büyük ölçüde kurtuldum. Sebze halinde at arabasıyla nakliye işi yaptım. Tarla ve bostanlarda patates sökümüne gittim. Kış aylarında ise mahalleleri at arabasıyla dolaşarak eskileri topladım, hurdacılık yaparak ekmeğimi kazandım. Şimdi evimin kirasını, ihtiyaçlarımı vakıf karşılıyor. Benim gibi dul bir kadın olan Hatice hanımla aynı evde kalıyoruz. Çocukların kimi bana 'Sona nine', kimi de 'Sona dede' der. Bu saatten sonra hiç önemli değil" demişti.