Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile yaptığı görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.
 
Medvedev, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, gelecek yılın ilk çeyreğinde Tacikistan'daki Rus askeri üssünün kira süresiyle ilgili anlaşmanın imzalanacağını ifade ederek, iki ülke devlet başkanlarının, Tacikistan'daki 201. Rusya askeri üssünün kira süresinin 49 yıllığına uzatılacağı konusunda anlaştıklarını belirti.
 
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, görüşmelerde, ülkenin ilgili kurumlarının bu yıl sonuna kadar Tacikistan'a petrol ürünlerini ihraç etme tarifeleri ile ilgili anlaşmayı hazırlayacağını kaydederek, bugünkü görüşmelerin ardından iki ülke arasında sınır güvenliğinde işbirliği anlaşmasının imzalandığını ifade etti.
 
Medvedev, Tacikistan ile hem ikili hem de çoklu ortamdaki ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirterek, "Tacikistan bizim stratejik partnerimiz idi, şimdi de öyle, bundan sonra da böyle olacak" diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Rahman da iki ülke arasındaki ticari-ekonomik, sosyal ve bilim-teknik alanlarındaki işbirliği ile ülkeler arasındaki siyasi diyaloğun arttırılması meselelerinin ele alındığı bu görüşmenin karşılıklı anlayış çerçevesinde geçtiğini kaydetti.
 
Görüşmelerin ardından, iki ülke devlet başkanları Ortak Bildiri ve Sınır Meseleleri Anlaşmasını imzalarken, iki ülke istihbarat kurumları arasında ayrıca Sınır Meselelerinde İşbirliği Protokolü ile 2011-2014 yıllarına yönelik Ekonomik İşbirliği Programı imzalandı.