Hakkâri İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Hakkâri Barosu, kayıp 12 kişinin ailesi adına dün Şemdinli Cumhuriyet Savcılığı"na kazının resmi yönden başlatılması için dilekçe verdi.
Dilekçeyi işleme koyan Savcı Mustafa Dağlı"nın, avukatlara kazının yarın (bugün) başlayacağını söylediği öne sürüldü.
1994 yılında Şemdinli ilçesi Derecik İç Güvenlik Taburu"nda askerlik yapan bir er, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderdiği ihbar mektubunda Ortaklar Köyü Ormanca Mezrası"nda kaybolan 12 geçici köy korucusunu o dönem Derecik Tabur Komutanı olan Yarbay Ali Çamurcu ve Fatih Akçay"ın öldürdüğünü ve cesetlerin Derecik Taburu"na gömüldüğünü iddia etmişti. Mektupta, 12 korucunun gömüldüğü yer olduğu öne sürülen kroki de yer almıştı.
Bu arada, askeri birlikte delilleri karartmak için hafriyat çalışması yapıldığı yönünde çeşitli basın yayın organlarında çıkan haberler Hakkâri Valiliği tarafından yalanlandı. Valilik açıklamasında, bölgede askeri birliğin su ihtiyacının karşılanması için 10 Temmuz"dan bu yana sondaj amaçlı çalışmalar yürütüldüğü bildirildi. Ayrıca Savcı Mustafa Dağlı"nın taburda inceleme yaptığı ancak sondaj haricinde bir çalışmaya rastlamadığı öğrenildi.