Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği üyesi Dr. Özgür Göknel, vitamin, mineral ya da vücut geliştirici ürünler haricinde, şişmanlık gibi herhangi bir sorunun giderilmesi için kullanılacak bitkisel ürünlerde de Sağlık Bakanlığının izninin aranması gerektiğini söyledi.

Göknel, Türkiye'de bitkisel ürünlere, vitamin ve mineral içeren tablet, kapsül ya da toz karışımlara Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının ruhsat, izin ya da satış izni verdiğini hatırlattı.

Bu ürünlerin, faydalı olduğu düşünülen ürünler olduğunu ifade eden Göknel, tüketicilerin bu ürünleri, içeriklerini okuyarak, çeşitli bilgi kaynaklarından vücuttaki pozitif etkilerini araştırarak, ya da doktor, eczacı ve diyetisyen gibi bir sağlık profesyoneline danışarak kullanabileceğini ifade
etti.

VÜCUTTAKİ DOKU KAYBI

Göknel, zayıflama tabletlerinin günümüzde çok fazla suistimal edildiğini belirtti.


İthalat yapan pek çok firmanın, birtakım bitkisel gıda takviyelerini, “zayıflatır” sloganı ile ya da bunu net bir şekilde ifade edemese de “kilo kaybı sağlar” gibi cümlelerle pazarladığına dikkati çeken Göknel, “Vitamin mineral ya da vücut geliştirici ürünler haricinde, şişmanlık gibi herhangi bir sorunun giderilmesi için kullanılacak bitkisel ürünlerde Sağlık Bakanlığının izni aranmalıdır” dedi.

Göknel, şu bilgileri verdi:
“Zayıflama, vücuttaki doku kaybıdır. Herhangi bir metotla vücuttan 4–6 kiloluk bir kitlenin uzaklaştırılması, cerrahi operasyon kadar önemlidir. Plastik cerrahların son derece titiz çalıştığı yağ aldırma operasyonlarında, 4–8 kilogramlık yağ kitlesi alınmakta, bu operasyonun öncesinde ve sonrasında kişi yakından takip edilmektedir. Bu kadar önemli bir doku kaybı oluşturulurken, bu sırada kullanılan ürünün hiçbir ciddi incelemeden geçirilmemiş olması, vücut için son derece sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Ancak gıda takviyeleri, düşünüldüğü şekilde kilo kaybı oluşturamazlar. Eğer böyle bir kayıp sağlıyorlarsa, o zaman o kayıp böbreklerden, karaciğerden ya da diğer önemli organlardan da olabilir. Bunun olmayacağını kimse garanti edemez.”

TÜRKİYE'DEKİ ZAYIFLAMA TABLETLERİ

Göknel, Türkiye'de birkaç tane Sağlık Bakanlığı onaylı obezite ve obeziteye bağlı ortaya çıkan metabolik sendrom tedavisinde kullanılacak ya da doğrudan zayıflatan bitkisel preparatın bulunduğunu belirtti.


Bu preparatların, Sağlık Bakanlığı onaylı kullanım kılavuzlarında ne için kullanıldığının net bir şekilde yazdığını anlatan Göknel, sentetik kimyasalları içeren zayıflama haplarının ise çok yakın doktor kontrolü dışında kullanılmasının yasak olduğunu vurguladı.


Bu nedenle doktora muayene olmadan bu ilaçların kullanılmasının ve reçetesiz satılmasının yasak olduğunu belirten Göknel, “Ancak bu yasağa kimse uymamaktadır” dedi. - vatan