Bir dizi ziyaret için memleketi Batman'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Seyit Bilal Hazretleri Türbesi'nin bulunduğu Vergili köyünü ziyaret etti. Bakan Şimşek, 32 hane ve 250 nüfuslu olan Vergili köyünün Osmanlı dönemindeki isimi olan Vergisiz anlamına gelen Becirman isimli tabelayı kendi elleriyle taktı. Osmanlı döneminde Seyyit Bilal Hazretleri'nin inşa ettiği ve hiçbir aşirete bağlı olmayan köy, Diyarbakır'daki Osmanlı sultanlarının dikkatini çekmesiyle köyden vergi alınmamasına ve seyit sülalesine ömür boyu maaş bağlanmasına karar verilerek köyün ismi de Becirman yani Vergisiz köy olmuştu. Kütüklere Vergisiz ismi olarak işlenen köy, Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber kaldırılarak Vergili ismi verilmişti. Vergili köyünün eski ismine sevinen köylüler Bakan ve AK Parti hükümetine teşekkür etti.

Bakan Şimşek köy girişindeki isim değişikliği tabelasını takma töreninde yaptığı konuşmada, demokratikleşme paketinin önemli unsurlarından bir tanesinin hayata geçirildiği anı hep birlikte yaşadıkları söyledi. 1920'li yıllardan itibaren sistematik bir şekilde Türkiye'deki köylerin neredeyse üçte birinin isminin değiştirildiğini söyleyen Bakan Şimşek, 'AK Parti hükümetleri ile ülkemizdeki geçmişte kalan ama bir dönem için yaşanan red, inkar ve asimilasyon siyasetine son verdik. Biz Türkiye'nin farklılıklarını bir zenginlik olarak gördük. Geldiğimiz günden bu yana demokratikleşme anlamında çok yol kat ettik, bu gün bu adım sembolik bir adımdır. Demokratik paketi çerçevesinde ismi zamanla değiştirilen köylerimize eski isimlerini verme imkanı getirdik" dedi. 

Becirman köyünün uzun yıllar büyük bir haksızlığa uğradığını söyleyen Bakan Şimşek, 'Becirman uzun yıllar büyük bir haksızlığa uğramış, çünkü burası bir seyit köyü Osmanlı döneminde bunlar vergiden muaf tutulmuşlar. O nedenle bu köyün isimi Kürtçe'de Vergisiz anlamına gelen Becirman olmuş. Ama Türkçeleştiğinde köyün isimi Vergili olarak değiştirilmiş ve orijinal isminin tam tersi bir anlam yüklenmiş. Bu gün köyün verdiği bir karar ve bu kararın Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanmasıyla birlikte köy tekrar buradaki kardeşlerimizin arzusu çerçevesinde orijinal anlamlı ismine geri dönmüştür' diye konuştu.