Kaybolan kişileri aramak için çayın bu bölümünde suyun yönü değiştirildi. Sular çekilince, yıkılan 61 yıllık köprünün ayaklarında ciddi tahribatlar olduğu görüldü. Çaya düşen 15 kişiden birinin cesedi önceki gün bulunmuştu.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki Filyos Çayı üzerinde çöken köprünün enkaz kaldırma ve düşen araçlarda kaybolan kişileri arama çalışmaları sürüyor. Bu amaçla çayın yönü değiştirilince köprünün çökme sebebi de ortaya çıktı. Çöken 61 yıllık köprünün ayaklarında suların çekilmesiyle ciddi boyutta tahribat olduğu görüldü. Boşta kalan köprü ayağı daha sonra kontrollü şekilde yıkıldı.

Kış döneminde yaşanan aşırı yağışlar sebebiyle dağlarda biriken karların aniden erimeye başlamasıyla çaydan akan su 5 metre kadar yükselmişti. Bunun da köprü ayaklarını tahrip ederek yapının çökmesine yol açtığı belirtilmişti. Eski köprünün hemen yanına 2 yıl önce inşa edilen yeni köprüde ise herhangi bir tahribat izine rastlanmadı. Köprünün çökmesi sebebiyle çaya düşen araçlarda 15 kişi sulara kapılarak kaybolmuştu. Bunlardan birinin cesedi önceki gün 10 kilometre uzaklıkta bulunmuştu.

Öte yandan dün kaybolan kişileri arama çalışmaları sırasında yeni bir çökme daha yaşandı. Daha önce çöken köprünün geri kalan bölümündeki yaklaşık 30 metrelik kısım da yıkıldı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Yandaki köprüden yaya olarak geçmekte olan vatandaşlar büyük panik yaşadı. Güvenlik gerekçesiyle yeni köprü de geçici olarak ulaşıma kapatıldı. Yüreklerin ağızlara geldiği olayda herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Olayın ardından incelemelerde bulunan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, "Bunu bekliyorduk. Önemli olan cana ve mala zarar gelmemesi." dedi.

İl Afet Müdürlüğü'ne ait hücum botla ırmakta dolaşan ekipler suda kanca ve sırıklarla kayıp 14 kişiyi arıyor. Botla yapılan arama çalışmasının hava şartları elverdiği sürece devam edeceği belirtildi. Çalışmalara deniz polisi de destek veriyor. Samsun, Sinop ve Zonguldak İl Emniyet müdürlüklerine bağlı 3 dalgıç suya girerek, 2 dalgıç da zodyak botla sopalar kullanarak kayıp kişileri bulmaya çalışıyor.

'BALÇIK İÇİNDE EL YORDAMIYLA ARIYORUZ'

Dalgıç polis Ataman Şekerci, bir görgü tanığının olaydan sonra köprünün yaklaşık 250 metre ilerisindeki bölgede minibüsü sürüklenirken gördüğünü belirttiğini, bu doğrultuda arama çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Çay yatağında 10 metre derinliğinde çukurların bulunduğunu, minibüsün buralara da girmiş olabileceğini belirten Şekerci, "Bugün su daha da yükselmiş ve debisi de artmış. Ama elimizden geleni yapacağız. Su balçık ve çamur. Görüş mesafesi sıfır. El yordamıyla arıyoruz. Sazlıkların içine sırıklarla yoklayarak bakıyoruz." diye konuştu. Arama çalışmaları kapsamında bir askeri helikopter de köprünün 400 metre ilerisinde alan taraması yaptı. Bu arada İstanbul İtfaiyesi'nden de 2 araç ile 7 personel, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye gönderildi.