Havaların iyice ısınmasıyla tatil sezonu başladı. Artık sıcaklar sadece yaşlıları değil her yaştan herkesi etkiliyor. Tatil yaparken kalbinizi korumak, sıvı kaybına bağlı rahatsızlıklar yaşamamak için kulak vermeniz gereken noktalar var. İşte Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi Rüştü Vural'ın önerileri:
- ULTRAVİYOLE ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın, denize ve havuza girmeyin. Dışarı çıkmak zorundaysanız güneş gözlüğü ve şapka takın.
- ŞEKERLEME yapın, öğle saatlerinde kısa süre de olsa uyuyarak dinlenin.
- HAVANIN serin olduğu akşam ve sabah saatlerinde yürüyüş, hafif koşu ve yüzme gibi ritmik sporları tercih edin. Ağır yük gerektiren spor aktivitelerinden uzak durun.
- KLİMANIZ 22 derecenin altında olmasın. Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek oranda seyrettiği yerlerde, 40 derece sıcaktan, klimanın çalıştığı 18 derecelik bir ortama ani geçiş kalp krizine neden olabilir.
- HAVUZ temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler ciltten emilerek zehirli etki yapıyor. Suda kalış süreniz uzun olmasın, çıkınca mutlaka duş alın. Islak mayoyla oturmayın, genital bölgelerde oluşabilecek mantarlar enfeksiyona yol açar.
- GÜNEŞ altında uzun süre kalıp havuza atlamayın. Kalp hızında ani artış ve buna bağlı kalbin kanlanmasında sorun ortaya çıkabilir, kalp krizi yaşanabilir.
- KAFANIZI suya sokmayın. Mide ve bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için suyun ağzınıza girmesine engel olmaya çalışın. Yüzücü gözlüğü takın.
- GÜNEŞ altında tüketilen alkol, kalp krizi ve beyin kanamasına yol açabilir; damarları genişleterek tansiyonu düşürür.
- DOKTORUNUZ sakınca görmemişse aldığınız sıvı ve tuz miktarını arttırın. Yemeklerdeki tuz kısıtlamasını kaldırın, salataya tuz ekleyin ya da tuzlu peynir yiyin. 
- ÇAYI açık için, meyve çaylarını da tercih edin.
- AŞIRI kahve tüketimi nabzın hızlanmasına, bunun sonucunda da kalbin yorulmasına neden oluyor. Günde en fazla 1 fincan kahve tüketin. Hamur işi, kızartma ve et gibi yağlı besinleri tüketmemeye özen gösterin. Çorba, salata, çiğ meyve ve sebze gibi su oranı yüksek olan yiyecekler vücudunuzu rahatlatır.
 
Tansiyona karpuz yanığa semizotu
YAZ aylarında terle beraber kaybedilen su ve potasyum miktarına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt, pratik beslenme önerilerinde bulundu:
- TERLE kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmak için taze meyve tüketiminizi arttırın. Özellikle kayısı ve karpuz gibi potasyum yönünden zengin meyveler enerjik hissetmenizi sağlar. 
- KARPUZ ve peynir uzun süre tok tutar. Tansiyonunuz düştüğünde, 3 dilim karpuz ve 1 dilim peynir yiyin.
- CİLDİNİZİ güneşin zararlı etkilerinden korumak, özellikle de güneş yanıklarına karşı betakaroten zengini kayısı, havuç, domates gibi sebze ve meyveler tüketin.
- SEMİZOTU içerdiği Omega-3'le güneş ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkisinden korur. Özelikle güneş yanığına karşı semizotunu öğünlerinizden eksik etmeyin, salatanızda ve yemeklerinizde mutlaka tercih edin. 
- ŞEKERSİZ limonatanın ya da yeşil çayın içine zencefil tozu ekleyerek metabolizmanızı hızlandırın.
 
Ver bir meyve çayı buzlu olsun
TATİLDE sık görülen mide rahatsızlıkları, besin zehirlenmeleri ve güneş çarpmalarının iyileşme süresi az su tüketimine bağlı olarak ortaya çıkıyor. M-Onep Klinikleri'nden Beslenme Uzmanı Banu Demirözü,  'Gazlı içecekler su yerine geçmez' diyerek, şu tavsiyelerde bulundu.
- BAZEN soğuk su, oda ısısındaki suya kıyasla daha kolay içilir. Soğuk su içmek ekstra kalori yakmanıza da yardımcı olur.
- SUSAMA hissi oluşmadan su için. Su içeriği yüksek olan karpuz, kavun, domates, salatalık gibi besinleri daha sık tüketmeye çalışın.
- SUYUN tadından hoşlanmıyorsanız nane, limon, taze meyve suyu ve buzla hazırladığınız soğuk içecekleri tüketebilirsiniz.
- TARÇIN, karanfil, rezene, papatya, nane, limon ve portakal kabuğu gibi boya ve esans konulmamış gerçek bitki ve meyvelerin çaylarını yapıp bunları buzla tüketebilirsiniz.
 
Gölgeniz sizden küçükse, güneş altında kalmayın
MEMORIAL Ataşehir Hastanesi'nden Prof. Birsel Kavaklı, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 saatlerine dikkat çekerek, şunları söyledi: Yazın dışarı çıkarken güneş koruyucu kullanmalısınız. Ayrıca gölge boyunuz sizin boyunuzdan kısa ise bu durum güneş altında fazla kalmamanız gerektiği anlamına gelir. Çocuğunuz ve sizin için kıyafet seçimi doğru yapılmalı, hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysiler giyilmelidir. Geniş kenarlı şapkalar güneş ışınlarından korunmada yararlı olur.