İstanbullular'ın su faturası kabarıyor. Kentte toplanan katı atıkların dönüştürülerek yok edilmesi amacıyla kurulan Katı Atık Bertaraf tesislerinin yıllık maliyeti, su faturalarına yansıtılacak. 188 milyon lira tutarındaki bu maliyet, su birim fiyatlarına eklenecek.

MALİYETİ YÜKSEK
Ahaber'de yer alan habere göre İstanbul'da toplanan çöp ile katı atıklar Odayeri, Kömürcüoda ve Hasdal'daki depolama tesislerinde biriktiriliyor. Enerji üretimi sağlanan tesislerin yıllık giderlerinin yüksek olması nedeniyle maliyetlerin faturalara yansıtılmasına karar verildi. Yıllık 5.2 milyon ton çöpün bertaraf edilmesi için harcanan para 229 milyon lira olurken, gelir olarak 40.5 milyon lira elde ediliyor. İSKİ tarafından şebekeye verilen her birim metreküp su için 23 kuruş çevre temizlik vergisi alınıyor. Bu verginin yüzde 20'si Büyükşehir Belediyesi'ne, yüzde 80'i ilçe belediyesine veriliyor. Tesis giderlerini karşılamak ve maliyetleri paylaşmak amacıyla her birim metreküp suya 23 kuruşluk ek bedel konulması istendi. Talep kabul gördü; 23 kuruşluk ek bedel, su faturalarına ilave edilecek.

İŞTE YILLIK HARCAMA
Çöp ve atıkların taşınması: 84 milyon lira Atık bertarafı: 88 milyon lira Sızıntı suyu arıtma: 14 milyon lira Saha yapımı: 17 milyon 500 bin lira Sıkıştırma tesisleri: 22 milyon lira Tesis bakımkira: 2 milyon 829 bin lira