Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, "Halk Ekmek"lerin yanına "Halk Süt"lerin kurulması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş"la görüştüklerini söyledi. Projeyle marketlerde 2 lira civarında olan markalı 1 litrelik sütün, 1.6 liraya tüketiciye ulaşabileceğini dile getiren Yıldız, üretici fiyatlarının da aşağı düşmeyeceğini belirtti.

SERUM TORBAYA KONACAK

Belediyelerin sütü üreticiden alıp pastörize edeceği projeyi anlatan Yıldız, “Süt, cam şişede ya da kutularda değil; serum poşetleri içinde satılacak. Böylece fiyatı 1.6 liralara kadar inebilecek. Bu uygulama, Tarım Bakanlığı"nın fazla olan sütü, süt tozu yapma projesine destek olabilir. Üstelik belediyelerin de kâr edeceği bir proje” diye konuştu.

"ARZ, FİYATI DÜŞÜRMEZ"

Sütte üretici fiyatlarının 85 kuruşlar civarında olduğunu ifade eden Yıldız, bu durumun tüketiciye yanlış aktarıldığını söyledi. 2007"de sütün 66 kuruş olduğunu, sonrasında bazı bölgelerde 40 kuruşa kadar düştüğünü anlatan Yıldız, şöyle devam etti: “Buradan baktığınızda sanki 40 kuruştan 85 kuruşa çıkmış gibi görünüyor. Oysaki sonraki düşüş göz önüne alınmıyor. "Süt arzı arttı, fiyat düştü" deniyor. Süt arzı, sezonsal olarak yüzde 5 değişir; süt bollaşması falan olmaz. Yurtdışından kedi köpek maması altında süt tozu getirdiler. Üreticiler hayvanını kesti. 1 litre sütten aşağı yukarı 1 kilo yoğurt elde edilir. 85 kuruşa alınan süt, hangi aşamadan geçip markalı yoğurdun 650 gramı 3 liraya çıkıyor; tüketiciye anlatsınlar.”