Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Karacasu Meslek Yüksek Okulu Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşletmeciliği Bölümü ile Gemoloji Laboratuarı"nın Kuşadası"na taşınması için yapılan toplantıda laboratuarın Temmuz ayı içerisinde, okulun ise daha sonra Kuşadası"na nakledilmesi yönünde prensip kararı çıktı.
Karacasu"daki süstaşları laboratuarı ile Takı Tasarımı ve Süst Taşları İşletmeciliği Bölümü"nün Kuşadası"na taşınmasıyla ilgili olarak Kuşadası Ticaret Odası"nda gerçekleştirilen toplantıya Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, Belediye Meclis Üyesi Yusuf Emik, İl Genel Meclisi Üyesi Metin Akar, Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, ADÜ Karacasu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hakkı Babalık ve Esnaf odası Danışmanı Hasan Aşıcı ile Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kuşadası Ticaret Odası Kuyumculuk Meslek Komitesi üyeleri katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Kuşadası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bülent Bakyaz, kuyumculuk sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı Karacasu"daki okulun ve yeni kurulan gemoloji laboratuarının mutlaka Kuşadası"na taşınması gerektiğini söyledi. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ise “ Önce laboratuarı Kuşadası"na getirelim. İlk üç ay bir deneyelim, personel görevlendirelim. Yaz dönemi içerisinde faydasını görürseniz okul için de girişimlere bulunalım. Laboratuar Kuşadası"nda olduğu takdirde üniversite damgalı sertifika alınacaktır “ dedi.
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan da hem okulu hem de laboratuarı Kuşadası"na istediklerini belirterek, “ İlçemizde kuyumculuk sektörünün çok yoğun faaliyet göstermesi ve pek çok alanda olduğu gibi kuyum ve kuyumculuk sektöründe de zamanında alınmayan önlemlerden dolayı, Kuşadası"na gelen yabancı turistler zaman zaman sorunlar yaşamaktadır. Bunu odamıza gelen şikayetler anlıyoruz. Bu nedenle böyle bir okula ve laboratuara ihtiyacımız var “ dedi. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ise ADÜ Rektörü Prof. Dr. Birincioğlu"nun görüşleri doğrultusunda hareket ederek, ilk planda laboratuarın ardından da okulun Kuşadası"na getirilmesi yönünde çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen de okul ve laboratuarın Kuşadası"na taşınmasının sektöre uygunluk ve katkı açısından çok önemli olduğunu belirterek, çalışmaların bir an önce başlatılması gerektiğini kaydetti. Yapılan görüşmelerin ardından ADÜ Rektörü Prof. Dr. Birincioğlu"nun önerisi doğrultusunda süstaşları(gemoloji ) laboratuarının Temmuz ayına kadar Kuşadası"na nakledilmesine ve laboratuar için Kuşadası Ticaret Odası bünyesinde yer tahsis edilmesine karar verildi. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Karacasu Meslek Yüksek Okulu Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşletmeciliği Bölümü"nün ise yapılacak görüşmelerin ardından Kuşadası"na getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
GEMOLOJİ NEDİR?
Süstaşları bilimi olarak basitçe tanımlanabilen gemoloji; Süstaşı özelliği taşıyan her türlü malzemenin, yeryuvarında oluşumundan, tüketicinin beğeni ve kullanımına kadar geçen süreçteki her yöntem işlemi konu alan bir bilimsel ve ticari uğraşıdır.