ABD'de endeksler günü yüzde 3'ün üzerinde bir artışla tamamlarken, son iki ayın en yüksek artışını gerçekleştirdi.


ABD'de Dow Jones yüzde 3.1, S&P 500 de yüzde 3 artış kaydetti. Yaşanan yükselişte Intel hisselerindeki yüzde 7'lik artışın teknoloji hisselerini olumlu etkilemesi de önemli rol oynadı.

ÇİN'İN BÜYÜMESİ DESTEKLEDİ

FED açıklamasının ardından, Çin'den gelen ikinci çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde olması da Asya borsalarında yükselişlerin devamını getirdi.
Asya borsalarında işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,3 oranında değer kazanırken, Japon Nikkei endeksi ortalamanın altında kalarak yüzde 0.8 yükseldi.

Asya'nın ekonomik devi Çin, ikinci çeyrekte yüzde 7,5 büyüme beklentisine karşın, yüzde 7,9 büyüdü.

Doların pozitif hava ile değer kazanması, euro-dolar paritesini 1.4106 seviyesinden 1.4076 seviyesine indirdi. Petrol fiyatları ise 61 dolar üzerindeki seviyesini korudu.

FED'DEN SÜRPRİZ RAPOR

FED, 24 Haziran'da yaptığı faiz toplantısının tutanaklarını açıkladı. Tutanaklara göre FED üyeleri, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en uzun süren resesyon olan günümüzdeki çöküşün artık sonuna gelindiği konusunda fikir birliğine vardı.


2009 yılında ABD ekonomisinin yüzde 1-1.5 bandında küçülmesini bekleyen kurul üyeleri, 2010 ve 2011 yıllarına yönelik büyüme tahminlerini ise iyileştirdi. Üyeler, 2010'da yüzde 2.1-3, 2011'de ise yüzde 3.8-4.6 aralığında büyüme bekliyor.

FED'in büyüme konusundaki bu olumlu tahminlerini satın alan piyasalar, işsizlik konusundaki tahminleri ise görmezden geldi. FED, işsizlik oranının bu yıl yüzde 10.1'e kadar yükselebileceğini öngördü. FED'in Nisan ayındaki tahmini ise yıl sonu işsizlik oranının yüzde 9.2-9.6 bandında kalacağı yönündeydi.