Merkez Bankası'nın sürpriz bir şekilde faiz oranlarını 50 baz puan indirmesinin ardından dolar yeni güne yükseliş eğilimi ile başladı. Dünü 1.5440 liradan tamamlayan dolar ilk işlemlerin ardından 1.5480 liraya tırmandı.

Uzmanlar Merkez Bankası'nın dünkü toplantısından 25 baz puanlık bir indirim beklerken, 50 baz puanlık indirimi sürpriz olarak nitelendirdi.

Merkez Bankası'nın kararının ardından dün akşam uluslararası piyasalarda dolar/TL kotasyonları hafifçe yükselirken bugün de benzer bir etki izleniyor. Dolar, yurtdışı borsalardaki düşüşlerin de etkisiyle ilk işlemlerle birlikte 1.5480 liraya çıktı.

Dolardaki gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, faiz indiriminin dolara önemli bir etkisi olmadığının altını çiziyor. Dolarda asıl olarak yönü yurtdışı piyasalara ve parite hareketlerinin belirleneceğini anlatan uzmanlar, bundan sonra da uluslararası piyasaların izlenmeye devam edeceğini anlatıyorlar.

Merkez Bankası faizleri indirdi

8 AYDA 8 PUAN

Merkez'in dünkü hamlesi ile birlikte gecelik gösterge faiz oranları 8 ayda 8 puan inmiş oldu. Ekim ayında yüzde 16.75 olan faizi nisanda tek haneye indiren Merkez, dün de oranı yüzde 9"un altına indirdi. Gecelik faizi 8.75"e çeken Merkez, bundan sonrası için "ara verebiliriz" sinyali verdi.

Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği mesajını verirken, şunları belirtti: "Para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre koruması gerekebilecek. İktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde ise faiz indirimlerinde bir yavaşlama veya indirimlere ara verme gündeme alınabilecek."

YABANCILAR FAİZ İNDİRİMİ İÇİN NE DEDİ?

Morgan Stanley, Merkez'in faiz indirimlerine ara vermesinin muhtemel olduğunu ve önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine devam etmesi halinde bunu süpriz olarak göreceklerini açıkladı. Morgan Stanley, böyle bir indirimi gereksiz risk alınması olarak değerlendireceklerini de vurguladı.

JP Morgan da 50 baz puanlık indirimin piyasa oyuncularını şaşırttığını, Merkez'in faiz kararlarının daha çok verilere bağlı hale gelmeye başladığını işaret etmesine karşın faiz indirimi eğiliminin devam ettiğini savundu. JP Morgan, temmuzda son olarak 25 baz puanlık daha indirim yapılabaleceğini sonrasında ise uzun bir süre faiz indirimlerine ara verileceği tahminini dile getirdi.

Goldman Sachs da Merkez Bankası'nın ilk kez açık bir şekilde indirimlere ara verebileceğini ifade ettiğine dikkat çekti. Banka, faiz indirim sürecinin sonuna gelinmeye başladığına inanmakla birlikte, Temmuz ayıında bir 25 baz puanlık indirim daha gelebileceğini savundu.