DP ve Anavatan ortak bir bildiriyle "Kürt açılımına" destek verdi: Yaklaşımımız, Ak Parti"yle konuyu görüşmekten dahi kaçınan muhalefet partilerinden duyarlı anlayışı yansıtmakta...

Hükümetin “Kürt açılımı” çalışmaları CHP ve MHP tarafından sert şekilde eleştirilirken sürpriz destek DP-Anavatan partisinden geldi. DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ANAP Genel Başkanı Salih Uzun"un da katılımıyla parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “açılım” konusunda her iki partinin ortak görüşlerini yansıtan bildiriyi açıkladı. Türkiye"de siyaset yapan ve “ülkenin meselelerini çözme” iddiasındaki hiç kimsenin böylesine önemli bir meseleye ilgisiz kalamayacağı vurgulanan bildiride, şu görüşlere yer verildi:

Sağduyulu bir anlayış

“Bizim bu yaklaşımımız, Ak Parti ile konuyu görüşmekten dahi kaçınan Parlamento"daki diğer muhalefet partilerinden daha duyarlı ve sağduyulu bir anlayışı yansıtmaktadır. Sayın İçişleri Bakanı"nın medyaya da yansıyan açıklamalarını teyit edecek bir "devlet projesi"açılımı görmekte zorluk çekiyoruz. Çünkü söz konusu proje, devletin kurumlarında değil, Ak Parti çatısı altında hazırlanmaya çalışılmaktadır. O nedenle, Ak Parti"nin içeriği belirlenmemiş bu açılım paketinin maalesef terör örgütü elebaşı ve onunla organik bağını gizlemeyen bir siyasi parti tarafından doldurulması ve topluma empoze edilmesi faaliyetlerinden son derece kaygılıyız. DP ve ANAP olarak bizlerin, devletin varlığından rahatsız olanlarla konuşacak hiçbir şeyimiz olamaz. Şu kesinlikle bilinmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyada ilelebet var olacaktır. Ancak, bu vatan coğrafyasında yaşayan, bireysel-demokratik, kültürel ve ekonomik hakları talep edenlerle ilgili olarak devletin bazı yanlış ve eksik uygulamalarından rahatsız olanlar, gönül rahatlığı ile bilmeliler ki bunları hep birlikte iyileştirip, çözmeye samimiyetle varız. Çok büyük bir çoğunluğunun ülkemize ve bütünlüğüne gönülden bağlı olduğunu bildiğimiz ve inandığımız Kürt vatandaşlarımızın bu süreçte sağduyularına ve vicdanlarına her zamanki gibi güveniyor ve ihtiyaç duyuyoruz. Tam, eksiksiz ve evrensel bir demokrasi, tüm milletimizin hakkı ve özlemidir. Bunun için gerekli olan Anayasal ve yasal tüm demokratik düzenlemelerin, bireysel-demokratik hak ve özgürlüklerin ve bölgenin ekonomik geri kalmışlığının giderek ciddi adımlarının gecikmeksizin kararlılıkla atılmasını samimiyetle destekliyoruz. Demokrasinin ve zenginliğin artmasının, bu meselenin en etkili çözümü olduğunu da inanıyoruz.”

Çözüm vicdanda

ANAP Genel Başkanı Salih Uzun ise mesele, “şu veya bu kişinin, şu veya bir siyasi partinin” meselesi olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: “Bu meselenin kalıcı olarak çözümlenmesine yardımcı olacak, 25 yıldır akan kanı durduracak tüm çalışmalara katkı vermeye hazırız. Bu bir, ekonomi, sağlık ya da sosyal güvenlik meselesi gibi algılanamaz. Bu başka bir mesele. Meselenin çözüm anahtarı, Kürt kardeşlerimizin elinde ve vicdanındadır. Kürt kardeşlerimizden, birliğimize, kardeşliğimize bağlı olduklarını dosta düşman ilan etmelerini bekliyoruz. Eğer bunu yaparlarsa süreç çok daha sağlıklı bir şekilde başarıya ulaşabilir. Ülkenin tüm temel meselelerinin çözümü, tüm kesimleri kucaklayan bir anlayışla çözüm üretmekten geçiyor. Tüm bu gelişmeler Türk siyasetinin merkezinin yeniden yapılandırılması ihtiyacını açıkça ortaya koymuştur.”

22 Temmuz 2007"deki milletvekili genel seçimi öncesinde DYP ve ANAP birleşme çalışmalarına başlamış, DYP çatı partisi olmak üzere DP adını aldı. Bireşme çalışmaları tamamlanamayınca ANAP seçime katılmadı. Seçim sonucunda 35 milyon 94 bin 691 geçerli oyun 1 milyon 898 bin 873"ünü alan DP, yüzde 5,42"de kalarak yüzde 10 barajını aşamadığı için parlamento dışında kaldı.

Partilerin "açılım"a bakışı nasıl?

* CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: İktidar "DTP ile bu işi çözeceğiz"diyor. DTP ise "Bu işi Apo"yla çözeceğiz"diyor. Bize de diyorlar ki "Siz de gelin". Ben, hangi limana demir atacağını bilmediğim gemiye binmem.

* Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Zalim ile mazlumun, katil ile maktulün, şehit ile caninin aynı kefeye konulduğu ve adına "açılım"denilen tam bir çürüme hali, bu safhanın en belirgin yönüdür.

* SP: "Açılıma"destek verdi.

* DSP: Hükümetin açılımı destekliyor.

* BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu: Açılım konusunda eleştirilerde bulundu.


Vatan