Kuşadası"nın simgesi Güvercinadası"nı çevreleyen surların onarılması için kültür varlıkları koruma kurulundan karar çıktı. Kuşadası Belediyesi"nin talebi üzerine surların onarım maliyetinin yüzde 70"ni Özel İdare karşılayacak.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş başkanlığında yapılan Belediyelerin ve İl Özel İdarelerin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarına ait katkı paylarının görüşüldüğü toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehmet Yılmaz katıldı.
Toplantıda, Belediyeler tarafından İl Özel İdaresine yapılan başvurulardaki projeler görüşüldü. Kurulun, sunulan projelere destek oranı yüzde 49 ile sınırlı iken, Vali Coş, bazı projeler için özel yetkisini kullanarak destek oranını yüzde 70"e çıkardı. Toplantıda ele alınan tarihi Kuşadası Güvercinadası surlarının onarımına karar verildi. Adada bulunan 1834 yılında Osmanlılar tarafından yaptırılan kaleyi çevreleyen r2,5 metre yüksekliğindeki surlar zamanla bazı bölümleri yıkılma aşamasına geldi. Osmanlı döneminde Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir karakol niteliğinde yapılan kule ve surlar Kuşadası"nın simgesi konumunda. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği adadaki surların onarılmasıyla adanın tekrar eski görünümüne kavuşması bekleniyor.
Kuşadası Belediyesi"nin Özel İdareye başvurusuyla gündeme gelen onarım işinin en kısa sürede gerçekleştirileceği bildirildi. Kültür varlıkları koruma kurulu toplantısında ele alınan Güvercinada surlarının restorasyon uygulamasının yapılması işi için ihale bedelinin yüzde 70"i oranında Özel İdare bütçesinden pay ayrılmasına karar verildi.
Toplantıda ayrıca Kuşadası Beleidyesi"nin başvuruları arasında yer alan Camiatik Mahallesi kentsel sit alanı içerisinde kalan; Anıt, Yalçın, Kaynak, Yayla, Zafer, Değirmendere, Efe, Sarı, Yıldız Sokakları ile Yıldırım ve Arslanlar Caddelerinde sokak sağlıklaştırma projelerinin hazırlanması işi için ihale bedelinin yüzde 30"u, Hacıfeyzullah Mahallesi Sakızdede Türbesi"nin restorasyon uygulaması ve çevre düzenlemesi uygulaması için ihale bedelinin yüzde70"i, Hacıfeyzullah Mahallesinde bulunan su kemerinin restorasyon uygulamasının yapılması işi için ihale bedelinin yüzde 70"i, oranında katkı payı ayrılmasına karar verildi.
Toplantıda onarım işleri için ayrılan payların yüzde 49"dan 70"e çıkarılmasına onaylayan Vali Hüseyin Avni Coş, tarihi mirasın korunmasının önemli bir konu olduğunu belirterek, “Tarihi mirasımıza sahip çıkmalıyız. Bu bakımdan Belediyelerimizden proje bekliyoruz. Valiliğimiz, kültürel ve doğal mirasın korunması ve kamu yararına değerlendirilmesine yönelik her türlü çabayı göstermeye davam edecektir” dedi.
Güvercinadası surlarının onarılması için çıkan kararı sevinçle karşıladıklarını belirten Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, alınan kararla tarihi değerlerin yok olmasının önüne geçildiğini dile getirdi. Kuşadası"nın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Altıngün, “Kuşadası"nın simgesi Güvercinada ile sokak sağlıklaştırma projelerine büyük önem veriyoruz. Bu konuda İl Özel İdaresi tarafından sağlanan destek büyük önem taşıyor. Başvurumuzun olumlu değerlendirmesine sağladıkları katkılardan dolayı Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş ile İl Özel İdaresi yetkililerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.