Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki ikili görüşmenin ardından Suriye yönetimine yönelik ekonomik yaptırımların devreye sokulmasına karar verildi. Buna göre ilk ekonomik yaptırımlar kapsamında ilk olarak ‘bankacılık işlemleri’ durdurulacak.

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankalar Ağustos ayında Suriye’ye yönelik tüm işlemlerini ABD ve AB’nin uygulamaya koyduğu uluslar arası yaptırımlar kapsamında durdurmuştu. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler o günden bu yana kamu bankaları üzerinden yürüyordu. Ancak bu işlemler de Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) yakın takibindeydi. Uzmanlar, Türkiye’nin Suriye’nin en önemli ticari ortaklarından birisi olduğunun altını çiziyor. 2010’da 31 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olan Suriye’nin toplam ticaretinin yüzde 7’lik bölümü (2.5 milyar dolar) Türkiye ile yapılan ticaretten oluşuyordu.

Dolayısıyla Ankara’nın başlatacağı finansal ambargonun Şam yönetimi açısından ciddi anlamda sorun teşkil etmesi bekleniyor.

Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler son 5 yılda katlanarak arttı. 2005 yılında 823 milyon dolar olan ticaret hacmi beş yıl gibi kısa bir sürede yüzde 200 oranında artışla 2.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Suriye’de meydana gelen olaylar iki ülke arasındaki ticareti de olumsuz etkiledi. Bu yılın ilk 10 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1.4 milyar dolar seviyesine geriledi. vatan