Bir yandan Suriye’den şiddetli çatışma haberleri gelir ve her gün yüzlerce insan Türkiye ve Ürdün gibi komşu ülkelere sığınırken, bir yandan da hayatın normalleştiğine ve ülkelerinden kaçan Suriyelilerin yeniden evlerine döndüğüne dair haberler geliyor.

Independent’ın deneyimli isimlerinden Robert Fisk, bugünkü köşesinde bu konuyu ele aldı.

Fisk, hafta başına kadar yoğun çatışmalara sahne olduğu bildirilen Şam’da dün gece silah sesi bile duyulmadığını belirterek hem kendi tanıdığı hem de çevresinden duyduğu üzere birçok kişinin evlerine döndüğünü aktardı.

İngiliz gazeteci, geçtiğimiz günlerde BBC muhabirinin rejimin savaş uçaklarıyla vurulduğunu iddia ettiği Halep’te bile hayatın normal şekilde devam ettiğini, geceleri restoranların tıklım tıklım dolu olduğunu aktardı.

EL CEZİRE: DÖNÜŞÜN SEBEBİ BAŞKA

El Cezire muhabiri Andrew Simmons da Türkiye’ye gelen 40 binden fazla Suriyelinin bir kısmının evlerine döndüğünü bildirdi.

Ancak Simmons, dönenlerin Türkiye’ye sığınmış kişilerden ziyade ihtiyaç ürünleri almak için Türkiye-Suriye arasında gelip giden kişiler olduğunu belirtti.

Simmons, görüntülediği ve hatta gece yolculuğunda sınıra kadar eşlik ettiği Ebu Sami’nin de bu kişilerden biri olduğunu, Suriyelinin Türkiye’de olmadığı zamanlarda Özgür Suriye Ordusu ile birlikte savaştığını ifade etti.

KAMPLARDAKİLER ŞİKAYETÇİ

Türkiye’deki kamplarda yaşayan Suriyeliler ise Ramazan ayının gelişiyle birlikte koşulların kötüleşmesinden şikayet ediyor.

Hafta sonu, 1500 Türkmen’in kamplara gelmesiyle yaşanan arbedenin ardından polisin kendilerine biber gazıyla müdahale ettiğini ifade eden Suriyeli Ümmü Ömer isimli kadın, “Türkler kalbimizi kırdı. Neden bize bunu yapıyorlar ki?” dedi.

Ümmü Ömer, Ramazan ayında oruç tuttuklarını ve iftar saatinde yeterince yemek bulamadıklarını da öne sürdü.

Hürriyet Planet