El Menar televizyonunun haberine göre Suriye’nin Birleşmiş Milletlerdeki Daimi Temsilcisi Beşşar el-Caferi, bugün Birleşmiş Milletlerde yapılan Suriye konulu toplantıda terörist grupları silahlandıran ülkeleri eleştirdi ve ülkesinin Annan planının uygulanması için her türlü çabayı gösterdiğini, BM gözlemcilerine her türlü kolaylığı sağladığını söyledi.

Suriye’nin Annan planının başarılı olması için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu belirten Beşşar el-Caferi, “Suriye hükümetinin dış müdahaleye karşı olan ve reform talep eden muhaliflerle hiçbir sorunu bulunmamaktadır. Diyalog ve müzakere isteyen herkese kapılarımız açıktır” dedi.

Şam yönetiminin sorununun Suriyelilerin kanı üzerinden pazarlık yapanlarla olduğunu belirten Beşşar el-Caferi, “Suriye hükümeti, elleri kana bulaşmayan ve dış müdahaleye karşı olan tüm gruplara elini uzatmaktadır” diye konuştu.

Suriye hükümetinin Annan planına uymayı taahhüt etmesine rağmen muhaliflerin Annan planına bağlı kalacaklarına ilişkin hiçbir taahhütte bulunmadığını hatırlatan Caferi, hatta bazı muhalif grupların Annan planı daha yürürlüğe bile girmeden önce planın başarısız olduğunu öne sürerek Suriye’ye dış müdahale çağrısı yaptığına dikkat çekti.

Beşşar el-Caferi, Libya’dan Suriye’ye sokulmak üzere getirilen bir gemi dolusu silaha dikkat çekerek üç gün önce de İstanbul’da tüm silahlı grupları birleştirmek amacıyla “Devrimciler Cephesi” adlı bir örgütün kurulduğunu hatırlattı ve bütün bu adımların Annan planına aykırı olduğunu söyledi.

Bazı bölge ülkelerinin Suriye içerisindeki silahlı grupları silahlandırdığını belirten Caferi, “Bazı ülkeler, muhaliflerin kendini savunmak için silahlandığını iddia ediyor. Peki intihar saldırıları ve devlet dairelerine yönelik terörist saldırılar da kendini savunmaya mı yöneliktir? Adam kaçırmalar, öldürmeler, petrol boru hatlarına ve demiryollarına sabotajlar barışçı demokratik eylemler midir? Doktorlara ve öğrencilere saldırmalar barışçı gösteri midir?” dedi.

Birleşmiş Milletlere üye hiçbir devletin topraklarında silahlı örgütlere izin veremeyeceğini belirten Caferi, hangi ülkenin el-Kaide’ye topraklarında yer verdiğini sordu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi’yi Hula katliamını Suriye güvenlik güçlerine isnat eden konuşmasından dolayı eleştiren Beşşar Caferi, Arabi’nin sözlerinin araştırma raporlarıyla olan çelişkilerine işaret etti ve Şam’ın bağımsız ve tarafsız ülkelerin temsilcilerinden oluşacak bir komisyonun katliamlarla ilgili araştırma yapmasını desteklediğini söyledi.