"Suriye’deki en büyük yabancı yatırımcı biziz" diyen Akteks Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mutafoğlu, "Suriye’de çok sayıda Türk fabrikası kapandı. Biz kapatmamak için direniyoruz. Çünkü fabrikayı kapatırsak yağmalanabilir korkusu taşıyoruz" dedi.

Tekstil sektöründeki varlıklarının yarım asra dayandığını söyleyen Mutafoğlu, Suriye’ye 2001 yılında yatırım yaptıklarını söyledi. Söz konusu yatırımlarının 30-35 milyon dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Mutafoğlu Halep’e yakın bölgede iki fabrikalarının bulunduğunu ve toplam 700 kişiye istihdam sağladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

FABRİKANIN ÖNÜNDE ÜÇ ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

"Fabrikalarımız Öncüpınar-Halep arasındaki yolun üzerinde. Azez Bögesi’nde bulunan iki fabrikamızda şimdilerde 400 kişi çalışıyor. Biraz daha tehlikeli bölgede olan fabrikamızda gece vardiyasını kaldırdık. Artık orada kurşun seslerine, fabrika duvarlarına tank mermisi isabet etmesi veya top tüfek sesleri bizim için normal bir durum gibi. İşçiler çoğu zaman işe gelemiyor, çünkü onları taşıyacak servis arabası bulunamıyor. Daha geçenlerde bizim fabrikanın önünde aracın önünde üç asker öldürüldü. Biz kapatıp çıkmak istemiyoruz. Kapatsak biliyoruz ki fabrika yağmalanabilir. Türkiye ile Suriye arasındaki gerilim giderek artıyor. Kimse orada yatırımı bulunan biz yatırımcıların söylediklerini ne duymak istiyor ne de ciddiye alıyor.

HÜKÜMETTEN SİGORTA İSTİYORUZ

Hatay merkezli tekstil şirketi Hateks, Halep'te 144 kilometrekarelik büyüklüğe sahip organize sanayi bölgesindeki tesisini Suriyeli bir ortakla 2010 yılının Mart ayında hizmete açmıştı. 150 kişi ile faaliyete geçen fabrika büyüme planları yaparken Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi tansiyon yükselmeye başladı.

Hateks'in CEO'su Abud Abdo, gelinen noktada fabrikada üretimin halen devam ettiğini söyledi. Yaşanan olaylardan sonra Türk personeli geri çektiklerini belirten Abdo, "şu anda 120 kişi ile üretim sürüyor. Üretimin bir kısmı Türkiye'ye geliyor bir kısmı da direk Avrupa'ya ihraç ediliyor" dedi.

Üzerlerinde bir baskı olmadığını söyleyen Abdo, şöyle devam etti:

"Baskı yok ama korku var. Ülke tamamen istikrarsız durumda. Serbest ticaret anlaşması da kaldırıldığı için bazı problemler yaşıyoruz. Biz burada yatırıma hükümetin yol açması ile geldik. Birçok firma yatırım yaptı. Ama mevcut durumda hükümetten sigorta konusunda destek istiyoruz. Yapılan yatırımların sigorta kapsamına alınmasını talep ediyoruz."

YARIN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL

Üretimin devam edip etmeyeceği konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceklerini belirten Abdo, "Şu anda 'bekle gör' politikası ile hareket ediyoruz. Gidebildiğimiz kadar gideriz ama mevcut şartlarda uzun dönemli plan yapamazsınız. Yarın bile ne olacağı belli değil" dedi.

NEREDEN NEREYE GELDİ

Türkiye ile Suriye arasındaki duruma ilişkin şimdilerde ‘savaşın eşiğine gelindi’ yorumları yapılsa da çok değil iki yıl öncesine kadar iki ülke arasında hem ekonomik hem diplomatik ilişkiler en üst seviyedeydi. İki ülke siyasi ilişkilerdeki iyileşme dış ticarete de yansırken 2000’li yılların başında 750 milyon dolar olan dış ticaret 2 milyar dolar seviyesine erişti. Söz konusu rakamın 2012’de 5 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyordu.

Ancak iki ülke arasındaki ticareti gösteren veriler giderek kötüleşiyor. Geçtiğimiz yıl Ocak-Nisan döneminde 576 milyon dolarlık ihracat bu yılın aynı döneminde 221 milyon dolara geriledi.