Bugün'ün haberine göre; Jandarma Genel Komutanlığı kazadan hemen sonra doğru yer tespitinde bulunurken Genelkurmay 'ın olay yerinin 20 km uzağında başka bir bölgeyi 9 kez aradığı anlaşıldı.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne neden olan helikopter kazasıyla ilgili skandal bilgilere ulaşıldı. Jandarma Genel Komutanlığının helikopterin düştüğü yerin koordinatlarını bildirmesine rağmen bu bilgiler K.Maraş Jandarma Alay Komutanlığı tarafından değerlendirilemedi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından bildirilen koordinat ise yanlış olmasına rağmen burada 9 defa arama yapıldı. TBMM'de kurulan helikopter kazasını araştırma komisyonu, kazanın yaşandığı gün görevli olan Jandarma Genel Komutanlığından Astsubay Çavuş Süleyman Akdoğu ile Kahramanmaraş Jandarma Alay Komutanlığında görevli Jandarma Kıdemli Çavuş Ümit Nogaylaroğlu'nu dinledi.

Enkazın yeri belirlendi

Kaza günü Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığında görevli Jandarma Astsubay Çavuş Süleyman Akdoğu, Turkcell ve Avea'dan gelen sinyalleri birleştirdikleri zaman helikopterin düştüğü yeri tespit ettiklerini açıkladı. Akdoğu komisyondaki ifadesinde "O Avea numarası geldikten sonra onun merkez açısı güneyde çıktı. 190 derece diye hatırlıyorum. Turkcell'inki 270 olunca, 30 kilometrelik yay daraldı. Kendiliğinden yay oluştu. Aslında sırf güneyde bir yerde baz istasyonu olsaydı, dikey keseceği için bir kilometrelik bir alan oluşacaktı. Şansımıza öyle oluşmadı. 120 derecelik anten olunca 8-10 kilometrelik alan oluştu. Elmalı'yı hatırlıyorum, Elmalı'nın güney bölgesinde Sisne'ye doğru... Dolayısıyla aramaların o bölgede yoğunlaştırılması yönünde konuşmalarımızı yaptık" dedi.

FTP'den harita gönderildi

Akdoğu, cep telefonu sinyallerini tespit etmelerinin ardından haritaları Kahramanmaraş'a jandarma iç net-workü olan FTP protokolüyle gönderdiklerini ifade etti. Akdoğu komisyona yaptığı açıklamada haritaları Kahramanmaraş'ta Jandarma Alay Komutanlığında görevli Ümit Nogayla-roğlu'na gönderdiğini de dikkat çekti. Nogaylaroğlu'nu dinleyen komisyon, enkazın bulunduğu yeri gösteren haritalardan birinin kazanın olduğu gün 17.00, ikincisinin ise 22.30'da Kahramanmaraş'a gönderildiği bilgisine ulaştı. Nogaylaroğlu Ankara'dan gelen bilgileri Hareket Merkezi'nde görevli Yarbay Hamza Tiryaki'ye arz ettiğini açıkladı. Nogaylaroğlu, "Ankara bunu bu şekilde FTP üzerinden attı, helikopterin bulunabileceği yer bu yay dedim. Yayın bazın bulunduğu noktayla, yani birinci yayla ikinci yay arasındaki mesafeleri hatırlamıyorum. O zaman, 'o yayın arasında' diye kendisine arz ettim" dedi.

Haritalar kullanılmadı

Jandarma Genel Komutanlığ'n-dan gönderilen sinyallere göre helikopterin düştüğü yerin tespit edildiği görülüyor. Ancak, Yarbay Hamza Tiryaki'ye aktarılan haritaların neden kullanılmadığı merak ediliyor. Kahramanmaraş Jandarma Alay Komutanlığına gönderilen haritaların arama kurtarma çalışmalarını yürüten Kahramanmaraş Valiliği'ne aktarılıp aktarılmadığı da bilinmiyor.

Kıdemli Çavuş'un uyarısı

Jandarma Kıdemli Çavuş Ümit Nogaylaroğlu Meclis Araştırama Komisyonuna Jandarma Genel Komutan-lığı'ndan farklı olarak Genelkurmay Baş-kanlığı'ndan da koordinatlar geldiğini açıkladı. Bu bilgiyi de komutanı Yarbay Hamza Tiryaki ile paylaştığını belirten Nogaylaroğlu "Yarbayımıza 'Komutanım biraz önce harekat merkezinden gelen ko-ordinatı ben çevirdim. Bu gelen koordinat. Bana bildirdiği yer bazını veriyor. Ama Ankara'nın verdiği teknik bilgi bu. Bunların verdiği bilgi farklı' dedim. Ankara'nın bulunabileceğini söylediği yer zaten yayın bulunduğu yer. Burası farklı dedim. Ge-nelkurmay'ın bildirdiği koordinat burası, diye ayrı ayrı ayrı arz ettim, daha sonra ne yaptı bilemiyorum" dedi.

Tüllüce arandı Sisne-Elmalı'da bulundu

Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopterin düşmesinin ardından arama kurtarmada büyük karmaşa yaşandı. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gönderilen haritalarda enkazın Elmalı-Sisne arasındaki bölgede olduğu belirlendi. Ancak, bu bilgiler Kahramanmaraş Jandarma Alay Komutanlığı tarafından değerlendirilemeyerek bu bölgede arama yapılmadı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen koordinatlar doğrultusunda aramalar Tüllüce'de yoğunlaştırıldı.

Aynı yer 9 defa aranmış

Yazıcıoğlu kazasının yaşandığı gün 9 defa aranan Tüllüce tepesinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından bildirilen koordinatlara göre arandığı ortaya çıktı. Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kanak "Tüllüce tepe aranmış olmasına rağmen o bilgiden sonra tekrar arandı" dedi. Nogaylaroğlu ise "Şu şekilde arz ettim efendim: Ankara'nın belirttiği bazın bulunduğu yerle yay arasında tahminimce en az 20 kilometre var. Komutanımıza, 'Komutanım, Genel-kurmay'ın bildirdiği yer nokta olarak bazın bulunduğu yeri veriyor, Ankara'nın bildirdiği yayın üzerine 20 kilometre mesafe. Alakası yok, birbirinden farklı' dedim" diye konuştu.