Emekli paşalar Özden Örnek, İbrahim Fırtına ve Aytaç Yalman 'şüpheli' sıfatıyla sorgulanacak.

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar, 2003 sonu ve 2004'te Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un başını çektiği darbe planlarıyla ilgili dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'i tebligatla ifade vermeye çağırdı.

HAFTA SONU İFADEYE

Tebligata göre, emekli Orgeneraller Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına Cumartesi günü, emekli Oramiral Özden Örnek ise Pazar günü ifade vermek için Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelecek. Emekli komutanların, dönemin Jandarma Genel Komutanı, Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un liderliğini yaptığı 'Ayışığı', 'Sarıkız' 'Eldiven' ve 'Yakamoz' adlı darbe planlarıyla ilgili 'şüpheli' sıfatıyla sorgulanacağı belirtildi.

DARBE GÜNLÜKLERİ ÖRNEK'İN

2003 sonu ve 2004'te dönemin kuvvet komutanları tarafından yapıldığı ileri sürülen darbe planları, başta Şener Eruygur olmak üzere Ergenekon sanıklarında ele geçirilen belgeler ve Özden Örnek'in 2007'de Nokta Dergisi'nde yayınlanan 'Darbe Günlükleri'yle 2. iddianameye girdi. 2004'teki 3 askeri darbe hazırlığını anlatan 'Darbe Günlükleri'nin, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in bilgisayarından çıktığı Emniyet'in yaptığı araştırma sonucu kesinleşmişti. Nokta dergisine açılan davada da mahkeme günlüklerin Özden Örnek'e ait olduğuna hükmetti.

KARARGAH'A RAĞMEN DARBE

Özden Örnek, 'Darbe Günlükleri'nde 24 Nisan 2004'te Kıbrıs'ta yapılan referandum öncesi, kendisi ve üç kuvvet komutanının, dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'e rağmen, darbe planı yaptıklarını anlatıyor. Günlüklerde, Örnek, Yalman ve Fırtına ile Eruygur tarafından hazırlanan 'Sarıkız' kod adlı darbe planının, Özkök'ün karşı tutumu, diğer bazı üst rütbeli subayların isteksizliği ve ABD'nin tavrı nedeniyle vazgeçildiği ancak Eruygur'un tek başına 'Ayışığı' kod adlı bir darbe planladığı belirtiliyor.

İLK AŞAMA 'SARIKIZ'

Orgeneral Şener Eruygur, dönemin Jandarma İstihbarat Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve Mustafa Balbay ile ATO Başkanı Sinan Aygün, işadamı Gürzbüz Çapan'ın 'darbe girişimi'yle suçlandığı 2. Ergenekon iddianamesine göre 'Sarıkız' planı Örnek tarafından kaleme alındı. Plan çerçevesinde basının ele geçirilmesi, üniversite öğrencilerinin sokağa dökülmesi, sendikalarla birlikte hareket edilmesi, sokaklara afiş asılması, derneklerin hükümet aleyhine teşvik edilmesi hedeflendi. Bu plan Eruygur, Yalman, Örnek ve Fırtına tarafından hazırlandı.

ÖZKÖK İSTİFA ETTİRİLECEK

'Ayışığı' darbe planını Eruygur'dan CD'ler içerisinde sunum olarak ele geçirildi. Planda, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün emekliye ayrılması ya da etkisiz hale getirilmesi, azami sayıda milletvekilinin Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ı terk etmesinin sağlanması, Cumhurbaşkanı Sezer'in görevini sürdürmesi için yapılması gerekenler sıralanıyor.

SON NOKTA ELDİVEN'LE

Eruygur ve ekibi tarafından hazırlanan 'Yakamoz' ise darbenin ikinci aşamasını oluşturuyor. Planda TSK'nın sivil idarenin ve dış dünyayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ile darbenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı yönünde ayrıntılar yeralıyor. 'Eldiven' kod adlı darbe planını ise Eruygur'dan CD'ler içerisinde powerpoint sunumu olarak ele geçirildi. Planda darbe gerçekleştirildikten sonra yapılacaklar anlatılıyor.

Darbe slaytlarını önüme getirdiler

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz ile Fikret Seçen daha önce darbe planlarıyla ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün 'tanık' sıfatıyla ifadesine başvurdu. Özkök'ün İzmir'de verdiği ifade, 3. Ergenekon iddianamesine girdi. Darbe planlarıyla ilgili bir gazeteye yaptığı açıklamada “Var da demem yok demem” şeklinde konuşan Özkök, ifadesinde, Sarıkız ve Ayışığı'ndan 2004 bahar aylarında kendisine gelen darbe slaytlarını gördüğünü, ancak Eldiven ile Cumhuriyet Çalışma Grubu'nu duymadığını söyledi. Özkök, darbe iddiaları üzerine Şener Eruygur'u uyardığını da anlattı./yeni şafak