Cristiano Ronaldo serbest vuruşu, bir Formula 1 yarış arabasının kalkış hızından daha yüksek....

- Lionel Messi sahada basılmadık yer bırakmıyor. Bir sezonda Barselona"dan Madrid"e olan mesafeyi koşmuş oluyor.

Castrol"un futbol profesyonellerinden ve bilim adamlarından oluşan Performans Analiz Ekibi, 27 Mayıs"ta oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi Finali öncesinde Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi"nin gösterdikleri şaşırtıcı fiziksel performansı tüm detaylarıyla inceledi.

Manchester United"ın kanat oyuncusu Ronaldo ve Barcelona"nın açık oyuncusu Messi sadece dünyanın en yetenekli oyuncuları olmaları nedeniyle takdir toplamıyorlar. Castrol Futbol Uzmanları, haftalarca bu iki yıldızı mercek altına yatırdı; her iki oyuncunun da yeteneklerine ek olarak, kuvvetlilik, hızlanma, çeviklik, dayanıklılık ve hızlılık anlamında inanılmaz performanslara sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Bu araştırmada yeni bir veri analizi sistemi kullanıldı ve iki yıldız futbolcunun Roma"daki güç gösterisini çok farklı bir bakış açısıyla değerlendirildi.

GÜÇLÜ YÖNLERİ
▪ Ronaldo tam ağırlık antremanı sırasında 20 tondan daha fazla bir ağırlığı kaldırarak, akıl almaz bir fizik üstünlüğü sağlıyor. Bu ağırlık 10 tane Audi 4x4 Q7"e eşdeğer bir ağırlık !

▪ Öte yandan Lionel Messi"nin tam havadayken uyguladığı kuvvet 7 adamın ağırlığına eşit ve zıpladığında, bir çitanın zıpladığında yarattığı güçten daha fazla güç yaratıyor

HIZLANMA VE ÇEVİKLİK
▪ Victor Valdes"in dikkatine: Eğer Ronaldo"ya, onun ünlü serbest vuruşlarından birini kullanma şansı verilirse, Barça kalecisi saniyede 32 metre ile hızlanan bir topla karşılaşacak! – unutmayın bir Formula 1 yarış arabası saniyede 4.6 metre ile hızlanır.

▪ United"ın defans oyuncuları, ona daha fazla dönüş yapma şansı tanıyan ve oyunun yönünü, Silverstone Grand Prix"inde yarışan bir Formula 1 arabasının yönünü değiştirme kabiliyetinden daha fazla değiştirme gücüne sahip Messi"nin bu inanılmaz çevikliğiyle baş edebilmek için yeni bir formül bulmalılar.

HIZ VE DAYANIKLILIK
▪ Tüm yeteneklerini bir kenara bırakın, Ronaldo"nun hızı herkes tarafından çok çok iyi bilinir. Ronaldo bir sezonda, bir olimpik koşucunun bir sezonda attığından 900 kez daha fazla depar atıyor!
▪ Messi ise, kabiliyetinin yanı sıra, sıradan bir mücadelede Barça"nın stadı Nou Camp"dan Real Madrid"in Bernabeu Stadyumu"na kadar olan mesafeyi katetmesini sağlayan şaşırtıcı bir dayanıklılığa sahip.

Marcel Desailly"nin görüşleri:
Castrol"un futbol elçisi olan ve Olimpik Marsilya ve AC Milan takımlarında olmak üzere iki defa UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu yaşayan Marcel Desailly, Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi"yi değerlendirirken, söze iki oyuncunun da çok farklı özelliklere sahip olmalarından ve rakip takımlara karşı potensiyel tehdit oluşturduklarından bahsederek başlıyor.

Desailly, “Ronaldo hızının ve yeteneğinin yanı sıra, mücadele sırasında önceden tahmin edilemeyen hareketler yapması nedeniyle takımların korkulu rüyası oluyor. O çoğu zaman topu taşıyan olduğu için onu markajla diğerlerinden izole etmek çok zor oluyor. Ronaldo, kale önünde top ayağındayken veya havadayken çok büyük bir tehlike yaratıyor. Bu kombinasyon onun büyük bir tehdit olmasına yol açıyor ve bir oyuncu olarak, bu niteliklerin hepsine birden sahip olmak çok nadir görülen bir durum.” diyor.

RONALDO NASIL DURDURULUR?
Desailly şöyle diyor:
“Cristiano birebir markajla durdurulamaz, çünkü o birebir mücadelelerin çoğunu kazanacak yeteneğe ve hıza sahip. Onu markaja alabilmek için onu başka bir takım arkadaşımla paylaşarak engellemeye çalışırdım. Aynı zamanda, Ronaldo topu aldığında, boş alan bırakmamak için bir orta saha oyunucusunun onu sıkıştırdığından ve açığa doğru ittiğinden emin olurdum.”

Marcel; Messi hakkında da şu yorumu yapıyor:
“Messi de çok tehlikeli bir oyuncu, fakat onun taktiği kendine özgü bir şekilde farklı. O, yarattığı tehdidi arttırmak için takımdaki diğer oyuncuları kullanıyor ve onlardan destek alıyor. Evet, o, olağanüstü bir şekilde yetenekli; ama Ronaldo" nun sahip olduğu fizik gücü Messi"de olmadığı için Ronaldo"nun rakip takımın defansına tek başına yaptığı baskıyı yapamıyor. Ama, siz Messi"yi yarattığı pozisyonları takım arkadaşlarını dahil ederek geliştirdiğini göreceksiniz: Duvar pasları ile alan yaratmak ve rakipleri geçmek onun uzmanlık alanları. Messi"yi markaja almak zordur. Onun çevresinde kimlerin oynadığına da bir o kadar dikkat etmeniz gerekir. O, boş alan yaratma ve boş alanı kullanma konusunda bir dahi. Cristiano tek başına bir tehdit oluştururken, Messi, diğer oyuncuları kullanarak tehdit oluşturuyor ve tehdidi takım arkadaşlarıyla geliştiriyor”

"Deplasmanda daha etkili olan Messi” ve “uzaktan gelen tehlike Ronaldo”
Roma"daki UEFA Şampiyonlar Ligi Finali, futbol çevrelerince dünyanın en iyisi olarak gösterilen iki oyuncuyu karşı karşıya getirecek. Castrol"un Global elçisi Cristiano Ronaldo ve Arjantinli yıldız oyuncu Lionel Messi Avrupa futbolunda kulüpler bazındaki en büyük ödül için kozlarını paylaşacaklar.

Veri ve analizler, iki ismin de forvet oyuncuları olmasına rağmen güçlü yönlerinde belirgin farklılıklar olduğunu gösteriyor.

• Messi, Ronaldo"dan 9 gol fazla attı: Kendi yerel ligleri ve UEFA Şampiyonlar Ligi verilerini göz önünde bulundurunca, bu sezon Messi, Ronaldo"dan 9 gol daha fazla attı.

• Ronaldo, kaleye daha çok şut çekti, Messi attığı şutları gole daha çok çevirdi: Ronaldo, Arjantinli futbolcudan daha fazla şut çekerken, Messi"nin şutlarının gol olma oranı Ronaldo"dan yüksek. Bu oran Ronaldo" da % 14, Messi"de ise % 29 olarak gerçekleşti.

• Ronaldo, ceza alanı dışından atılan gollerde, Messi"ye göre daha etkindi: Ceza alanı dışından 8 gol atan, Porto"ya karşı sarfettiği inanılmaz çabayla ve toplamda 5 direkt serbest vuruşu gole çevirerek yüksek performans gösteren Ronaldo, ceza alanı dışından sadece 5 gol kaydeden Messi"ye göre bugüne kadar daha etkin bir çizgi izledi.

• Messi, asistlerde Ronaldo" yu 2"ye katladı : Messi, takım arkadaşlarının gol atması için Ronaldo"dan daha etkin oldu ve 2 kat daha fazla pozisyon yaratarak Ronaldo"nun 8 asistine, 16 asistle karşılık verdi.

• Messi top sürmede (dripling), Ronaldo orta yapmada başarılıydı : İkisi de UEFA Şampiyonlar Ligi"nin en iyi top süren oyuncuları olarak biliniyor. Messi maç başına ortalama yedi top sürme gerçekleştirirken , Ronaldo ise maç başına 4 top sürme gerçekleştirdi. Ancak Ronaldo"nun maç başına top sürme sayısı Messi"den aşağıda kalsa da Ronaldo maç başına 5 başarılı orta ile Messi"nin 1.7"lik rakamını 3e katladı.

• Messi, deplasmanda Ronaldo"dan daha rahat gol atabiliyor : Deplasman karnelerine göre, Messi gollerinin % 61 ini kendi sahası olan Nou Camp dışında atarken, Ronaldo sadece % 23"ünü kendi evi Old Trafford dışında attı. Bu analiz Messi"nin Roma"da gol atmasının Ronaldo"nun atmasına göre 3 kat daha muhtemel olduğunu gösteriyor.