“Süper gıda da ne ki?” diye sorduğunuzu duyuyor gibiyim. Bilimsel olarak konuşmak gerekirse böyle bir terim yok. Ama biz süper gıda dediğimizde, genellikle içerisinde birden fazla vitamin ve mineral barındıran ve az miktarda tüketildiğinde sağlığa etkileri beklenildiğinden çok daha fazla olan besinlerden bahsediyoruz.

İşte size süper gıdaları daha iyi anlamanız için 6 süper örnek:

1) Koyu yeşil yapraklı yeşillikler

Karalahana, pazı, ıspanak, roka ve marul gibi yeşilliklerden bahsediyoruz.Kalsiyum, lif, protein ve bol bol vitamin içeren bu yeşillikler, her atıştırmayı ve yemeği destekleyecek ve güçlendirecek seçenekler.

Koyu yeşilliklerde özellikle 100 gram pişmiş ıspanakta günlük ihtiyacın %39’u yani 157 mg civarında magnezyum bulunmakta. A, C, K vitaminleri ve demir içeren bu yeşillikler aynı zamanda hücrelerinizi koruyan ve kanser riskini düşüren bitkisel bileşiklere de sahip.

2) Avokado

Biraz pahalı olsa da, avokado potasyum ve lif kaynağı olmasının yanında aynı zamanda sağlıklı yağların en iyi örneklerinden tekil doymamış bir yağ kaynağı.

Avokadonun 100 gramında günlük ihtiyacınızın %15’ine denk gelen 58 mg magnezyum bulunmakta. B ve K vitaminleri, potasyum ve yüksek oranda lif içeren avokado aynı zamanda enfeksiyon riskini azaltan doyurucu bir besin.

3) Zencefil ve sarımsak

Her ne kadar az miktarlarda yesek de, bu iki süper gıda yemeklere müthiş aromalar katıyor. 20 gram sarımsak manganez ve B vitamini için günlük ihtiyacınızın %10’unu karşılarken, 100 gram zencefil ise magnezyum ve C vitamini ihtiyacınızın %10’unun karşılayacaktır.

Her iki besin de kanser riskine karşı en iyi silahlarımızdan antioksidanların en iyi kaynaklarından biri. Aynı zamanda sarımsak soğuk algınlığına iyi gelirken, zencefil sindirim problemleri için birebir.

4) Kivi

Her ne kadar çoğu meyve bir süper gıda olsa da, kivi hem bir C vitamini deposu ve aynı zamanda çok iyi bir lif kaynağı olduğundan öne çıkmakta.

100 gram kivi günlük C vitaminizin %154’ünü karşılarken, aynı zamanda K vitamini ihtiyacınızın %34’ünü, bakır ihtiyacınızın ise %14’ünü ve lif ihtiyacınızın %10’unu karşılamakta.

5) Siyah çikolata

İçinde katkı maddesi bulunmayan, %70 ve üzeri kakao içeren siyah ya da bitter çikolatalar leziz olmasının yanında aynı zamanda flavin proteinleri ile besleyici özellikler de taşıyor.

20 gram siyah çikolatada 3,3 mg demir bulunmakta ve bu da günlük ihtiyacınızın %20’sine denk geliyor. Küçük bir porsiyon çikolata ile aynı zamanda bakır ihtiyacınızın %25’ini ve magnezyum ihtiyacınızın %16’sını karşılayabilir.

Siya çikolata aynı zamanda içerdiği probiyotik lifler, sindirim sisteminizin dostu yararlı bakterilerinizi canlandırır. Araştırmalar siyah çikolatanın kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi ve felç riskini azalttığını gösteriyor.