Başkan yardımcılarının da aralarında olduğu 110 kişi civarında borsa çalışanı emeklilik istedi. Bu uygulama İMKB Başkanı Turhan’ın kendi ekibini kurmak için elini rahatlattı.

Habertürk'ün haberine göre, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) yeni yönetiminin aldığı kararla kurumdan emekli olmak isteyen borsa personeline kıdem tazminatı ve ‘hizmet ikramiyesi’nin yanı sıra 10 maaş da ikramiye verme uygulaması borsayı boşalttı.

110 başvuru oldu

Bilindiği gibi 2012 yılı başında İMKB yönetimi yapısında bir değişikliğe gidildi ve 7 kişiden oluşan İMKB yönetiminin 4’ü kamu tarafından atandı. 2012 başında İMKB Başkanlığı’na atanan İbrahim Turhan ve ekibinin aldığı karar sonrası 8 Şubat’ta yayınlanan genelgeyle emekli olmak isteyen borsa personeline yeni bir teşvik getirilmiş oldu. ‘Süper emeklilik’ olarak adlandırılan bu uygulamaya şu ana kadar 460 civarındaki borsa personelinden 110 başvuru geldiği öğrenildi.

3 başkan yardımcısı da emekli oluyor

Yani İMKB’nin yaklaşık 4’te 1’i emeklilik istemiş oldu. Normal şartlarda İMKB’den emekli olan bir personel kıdem tazminatının yanı sıra son ücreti üzerinden İMKB’de çalıştığı yıl kadar da hizmet ikramiyesi alıyor. Yeni yönetimin şubatta yayınladığı genelge ile İMKB personeli bütün bu sayılan imkânlarınn yanı sıra ekstra 10 maaş daha ikramiye alacak. Emeklilik başvurusu için son sürenin haziranda dolup dolmayacağını sorduğumuz İMKB Başkanı İbrahim Turhan, bu konuda İMKB yönetiminin yetkili kılındığını ve sürenin uzatılabileceğini söyledi.

‘Süper emekliliklik ile emekliliklerini isteyenler arasında normal personel dışında, başkan Turhan, isteyene yardımcıları ve birim müdürlerinin de olması dikkat çekiyor. Bu dönemde Kotasyon ve İstatistik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı Esin Akbulut, Bilgi İşlemden Sorumlu Başkan Yardımcısı Canan Okan, Üye İşleri ve Risk Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Emin Ali Gündüz ve bazı birim müdürleri de emekliliğini isteyenler arasında yer alıyor. Başkan yardımcıları ve birim müdürlerinin emekliliğini istemesinin İMKB’nin yeni başkanı İbrahim Turhan’ın da kendi ekibini kurması için elini rahatlattığı belirtiliyor.

Zaten Başkan Turhan’ın da emeklilik isteyen başkan yardımcılarına beraber çalışmak istemediğini bildirdiği ifade ediliyor. İMKB yönetiminin şubatta yayınladığı genelgenin ardından tek sorun ‘süper emeklilik’in İMKB bütçesinde yer almamasıydı. İMKB’nin dünkü genel kurulunda bu sorunun da aşıldığı öğrenildi.