TBMM Anayasa Alt Komisyonu"nda görüşülmekte olan Anayasa Mahkemesi"nin yapısına ilişkin yasa tasarısı, Yüksek Mahkeme Başkanı ve üyelerine süper yetkilerin yanı sıra, “süper maaş” öngörüyor. Alt komisyona sunulan maaş çizelgesine göre, 7 bin 64 TL maaş alan Anayasa Mahkemesi Başkanı, tasarı yasalaşınca Başbakan, bakanlar ve milletvekillerini geride bırakarak 12 bin 360 TL aylık alacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri ile raportörler, milletvekili ve gazilere sağlanan sağlık ayrıcalığından yararlanacak. Böylece kendileri, eşi ve çocukları ceplerinden hiç para ödemeden ömür boyu en kaliteli hastanelerden ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek.
Milliyet, Anayasa Alt Komisyonu"na uzmanlar tarafından sunulan maaş çizelgesine ulaştı. Çizelgeye göre, süper yetkilerle donatılan Anayasa Mahkemesi Başkanı"nın aldığı 7 bin 64 TL"lik aylık maaş, tasarı yasalaştıktan sonra 9 bin 542 TL"ye yükselecek. Başkan, tasarıya göre “bireysel başvuru ödeneği” adı altında aylık 2 bin 500 TL, performans ödemesinden ise 318 TL alacak. Böylece Başkan"ın maaşı 12 bin 360 TL"ye çıkacak. Yaklaşık 11 bin 500 TL maaş alan Başbakan ve bakanlar ile 10 bin 900 TL alan milletvekilerini geride bırakacak.
Tasarıdaki yol giderleri, tazminatlar ve gündelikler başta olmak üzere diğer ödenekler dikkate alındığında ise başkanın maaşı 14-15 bin TL"yi bulabilecek. Ücret tablosuna göre, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili 11 bin 583"e, Anayasa Mahkemesi üyeleri 11 bin 370 TL maaş alacak.

Emekli olmasa da maaş
Görev süreleri 12 yılla sınırlanan Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerine özel sosyal güvence uygulanacak. Buna göre, görev süresi dolan üye, emeklilik için gerekli olan yaş ve süre gibi şartları doldurmamışsa, emeklilik süresine ulaşıncaya kadar, maaşının üçte ikisini almaya devam edecek. Başkan ve üyelerin çıplak maaşı 9 bin 500 civarında olduğu hesaplandığında, hiç çalışmadan emekliliği hakedinceye kadar yaklaşık 6 bin 200 TL maaş alacak.

Ölünceye kadar tedavi
Tasarıyla Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerine, sadece milletvekilleri ve gazilere sağlanan sağlık ayrıcalıklarından yararlanacak. Buna göre, Yüksek Mahkeme Başkanı ve üyeleri ile eş ve çocukları ceplerinden tek kuruş harcamadan ömür boyu en kaliteli hastanelerden ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek.

Gök"ten sert tepki
Alt komisyonun CHP"li üyesi Mersin Milletvekili İsa Gök, “Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı 6 bin 40 TL maaş alırken, Anayasa Mahkemesi Başkanı 12 bin 500 TL aylık alacak. bu hükümet tarafından anayasa Mahkemesi"ne verilen bir rüşvettir. "Ben seni görüyorum sen de beni davalarda gör" demektir” diye konuştu.