Sünnet konusunda bilgiler veren BSK Aydın Anka Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kemal Pamuk; sünnetin penis ucunu örten derinin cerrahi olarak alınması ve penis ucunun açığa çıkarılması işlemi olduğunu söyledi. Genel olarak herhangi bir sağlık problemi olmayan çocuklarda sünnet zamanı ailenin isteğine bırakılabildiğine işaret eden Pamuk, “Ancak her hangi bir sağlık problemi olmadıkça ideal yaş, çocuğun hatırlamayacağı yaş veya olabildiğince erken, yeni doğan dönemidir. Prematüre doğmuş erkek çocuklara, dış idrar deliği penis ucuna değil de daha geriye açılmış olan çocuklara, inmemiş testisi olanlara, yüksek ateş ile seyreden hastalığı olanlara, ailesinde hemofili olarak belirtilen kan hastalığı olan çocuklara erken dönemde sünnet yapılmaması gerekiyor” dedi.
Sünnet işleminin en doğru döneminin yeni doğan çağı olduğunu tekrarlayan Pamuk, “Bunun en haklı gerekçelerinden biri çocuk üzerinde oluşan psikolojik strestir. Şu unutulmamalıdır ki, bu tür stresleri her çocuğun algılama ve buna tepki verme şekli değişiktir. Kimi çocuk anne baba tarafından sünnete hazırlanmışsa bir sorunla karşılaşılmayabilir ama bu hazırlanma süreci tam veya doğru bir şekilde yapılmamışsa kimi çocuk sünnetten sonra anne babasına ve yakın çevresine karşı daha saldırgan bir tutum sergileyebileceği gibi içine kapanık bir hale de gelebilir. Her şey yolunda gitse bile sünnetli penisin şekline alışma süreci bile çocukta bir keder halinin oluşmasına neden olabilir. İşte bu sebeplerden dolayı çocuğa bu stres ve kederi yaşatmamak için bu saydığımız olumsuz duyguları asla hatırlamayacağı bir dönemde her şeyin olup bitmesi bana daha doğru geliyor” diye konuştu.
Oluşabilecek komplikasyonlardan korunmak için sünnetin mutlaka, sünnet konusunda tecrübesi olan doktorlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Pamuk, şöyle konuştu: “Sünneti bir ameliyat gibi kabul edip hazırlıkların bu yönde yapılması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Sünnet sonrası oluşabilecek en önemli istenmeyen durumlar; kanama, kesi bölgesinde iltihaplanma, peniste yaralanma, dış idrar kanalında daralma, deride yapışıklıklar şeklinde sıralanabilir. Sünnet toplumda küçümsenmektedir, ancak unutulmamalıdır ki yanlış sünnetten dolayı penisin taç kısmının tamamen koptuğu vakalarla da karşılaşılmaktadır”
Sünnet sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Pamuk, şu uyarılarda bulundu: “Sünnet sonrası kanamanın devam etmesi, sünnetten 6-8 saat sonra çocuğun idrarını yapmaması, glans (penis uç bölgesi) çevresindeki kızarıklık ve şişliğin 3. ve 5. günlerden sonra azalmaması, sarı renkte akıntı veya zar tabakasının varlığının devam etmesi durumunda bir sorun var demektir. Bu durumda hemen doktora başvurmak gerekir”