Aydın’da süne zararının oluşup oluşmayacağını tespit ve kıymetlendirme sürvey çalışmalarına Nisan ayı itibariyle başlandı. Bu çalışmalarda kışlamış süne ergin sayımları yapılıyor. Hububat arazilerinde yapılan kontrollerde 2 metrekarede 1 ve üzerinde ergin süne yoğunluğu olan hububat tarlalarında, süne yumurta parazitlenme durumları kontrol edilerek; en son olarak da metrekaredeki süne nimf yoğunlukları belirlenecek. Bu kontrol ve takipler neticesinde süne zararının ekonomik eşiği aştığı tespit edilen yerlerde ilaçlatma çalışmaları başlatılacak. Parazitlenmiş yumurta ve nimf surveylerinden sonra yoğunluğa göre ilaçlama yapılıp yapılmayacağına karar verilecek.
Örneklendirme ve temsil yöntemi ile Aydın’da 102 bin dekar hububat alanında sürvey yapılması planlanırken; çalışmalar Aydın ilinin tüm ilçelerinde devam ediyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce tüm ilçeleri kapsayacak şekilde, süne sürvey çalışması için 56 teknik personelden oluşan 17 ekip oluşturularak görevlendirme yapıldı. Sürvey çalışmaları hububat bitkisinin süneden zarar görme ekolojisinin sona erdiği Mayıs ayı içerisinde bitirilmesi beklenirken; süne zararlısının takibi hububat hasadı tamamlanıncaya kadar devam edecek.
Arazilerinde süneyi gören üreticilerin İl ve İlçe Müdürlükleri ile irtibat halinde olmaları öneriliyor. Üreticilerin gereksiz yere ilaçlama yapmamaları konusunda uyaran yetkililer, ilaçlama gereken yerler belirlendiğinde İl ve İlçe Müdürlükleri’nce duyuru yapılacağına işaret ediyor.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg