Aydın Vergi Dairesi, Sümerbank Mağazası"na geçmiş yıllarda verilen senetleri işleme koyan ve yaklaşık 12 bin kişiyi icraya veren Sümeray Şirketi hakkında inceleme başlattı.
Vergi denetmenleri, şirketten, borçlu gösterilen kişilere ne sattığını kanhıtlamasını istedi.
Sümeray"ın aynı yöntemle Burdur ve Bursa"da yaklaşık 6 bin kişiyi icraya vermesi de aşnı inceleme kapsamında sorgulanıyor.
Vergi denetmenleri, senetleri icraya verilen kişilere ulaşarak bilgi almaya başladı. Bu arada borçlu gösterilen Aydınlılar, icra tebligatlarına yasal itirazlarını sürdürürken, savcılığa da şikayette bulundular.
Aydın Vergi Dairesi"nin el koyduğu olayla ilgili olarak, özelleştirildikten sonra Sümeray Tekstil ve Deri Mamülleri Sanayi A.Ş. adını alan şirketin mağazasından alışveriş yapan ve çoğunluğunu kamu görevlilerinin oluşturduğu 12 bin kişiye, kuruma borçlu oldukları belirtilerek icra emri gönderilmesi karşısında şaşkına dönen vatandaşlar, savcılığa başvurdu.
Ayrıca 5 yıl önce ölen biri adına icra takibi başlatan şirket, Aydın Vergi Dairesi"nce incelemeye alındı. Şirketin tüm gelir defterlerini alan vergi denetmenleri, önceki gün sabah saatlerinde Sümeray mağdurlarını arayarak ellerindeki senetleri istedi.
Denetmenlerin şirket defterlerini incelemeye aldığını öğrenen mağdurlar, Aydın Vergi Dairesi"ne giderek görevlilere ellerindeki senetlerin fotokopisini ve kimlik bilgilerini ibraz etti. Kendilerine "Sümerayzede" adını veren mağdurlar, kamu kurumlarında yıllar önce verilen kıyafet fişleri alışverişe yetmediği zaman borçları karşılığında senet imzaladıklarını, daha sonra senetlerin bedelini taksitler halinde ödediklerini söylediler. Vatandaşlar, yıllar sonra bu senetler kullanarak yeniden borçlandırıldılar.
Yeniasır