Sümerbank Tekstil'in özelleştirilmesinin ardından Sümeray Tekstil ve Deri Mamulleri Tic. San. A.Ş ismi ile faaliyetlerini sürdüren şirket tarafından Aydın'da 8 bini değişik kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 10 bin kişiyi ilgilendiren “Sümeray” davasının görülmesine bugün Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde başlanıldı.
Mağdurların toplu halde 2007 yılının Aralık ayında, ödemiş oldukları senetleri ödenmemiş gibi gösterilerek haklarında icra takibi başlatılması gerekçesi ile Cumhuriyet Savcılığı'na şikayeti üzerine 2008 Ocak ayında “Sümeray” kod adlı operasyon düzenleyen Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 3 gün devam eden operasyon kapsamında şirket ile bağlantısı bulunan bir çok kişiyi gözaltına alırken, bunlardan 16"sı tutuklanmış, 12 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
2002 yılında özelleştirilen Sümerbank Tekstil'i satın alan Sümeray A.Ş'nin avukatları tarafından, yaklaşık 10 yıllık süre içerisinde şirketten alışveriş yapan 8 bini kamu çalışanı yaklaşık 10 bin kişi hakkında geçmişe dönük borçları olduğu gerekçesiyle icra takibi başlatılmıştı. 100 TL ile 2 bin TL arasında değişen borç senetleri ile karşılaşan bazı kişiler korktukları için borçların avukata öderken, binlerce vatandaş da bir araya gelip toplu hareket ederek hukuki mücadele başlatmışlardı. Bu arada senedin düzenlenme tarihinden ölen kişilere de borç senedi gönderilmesi ve senetler üzerindeki imzaların şüpheli görülmesi üzerine Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlatmıştı. Senetlerin, çalıştıkları kurumlardan verilen kupon karşılığında yaptıkları alışveriş sırasında imzaladıkları defterlerin doldurulması sonucu icraya verildiğini belirten mağdurların şikayetleri üzerine tam bir yıl önce açılan davanın görülmesine bugün başlanırken, 16"sı tutuklu toplam 28 kişi hakim karşısına çıkartılıyor.
Bu arada; Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek “Sümeray” davasının iddianamesinin ise 750 sayfadan oluşuyor. 50 klasörde toplanan iddianame dosyası polis nezaretinde Aydın Adliyesi"ne getirildi. Davada zanlı ve mağdur sayısının çok olması nedeniyle ifade alma süresinin günlerce sürebileceği kaydedilirken, davanın en az 7 gün sürebileceği ileri sürülüyor.