İlkokul mezunu olan Mehmet Turan, 35 yaşında bir din görevlisinin önerisi ile okumaya karar verirken şimdi İlahiyat 2. Sınıf öğrencisi olan evli ve bir çocuk babası 47 yaşındaki Mehmet Turan, 350 nüfuslu Muğla’nın Dalaman ilçesi Bozbel mahallesi Karagedik Cami’nin imamlığını yapıyor. 

Küçük yaşlarda Kur'an-ı Kerim'le tanıştığını ve askerden geldikten sonra da çiftçilik yaptığı köyü ile civar köylerde imamlara yardımcı olduğunu ifade eden Mehmet Turan; “Okumak benim içimde çok büyük bir uhdeydi. Köyümüzde veya civar köylerde imamlara yardım ediyorduk. Genelde yeni gelen imamlar hep oluyordu. 35 yaşlarımdayken Aydın’dan sağ olsun bir hafız hoca geldi. Okulu bitirmemi ve Diyanet İşleri Başkanlığına başvurmamı istedi. Bende o zamanlar kendisine hocam dedim bırak bu yaştan sonra okumayı nasıl yapacağız, düşünmüyorum dedim. Çünkü yaşımız geçti diye düşünüyordum. Zaten o zamanlar Diyanette 35 yaş sınırı vardı. Bana hayır yaş hiçbir zaman geçmez dedi. O an içimde bir istek oldu ve ertesi gün gittim açık öğretime kayıt yaptırdım” dedi.

8 YIL DİPLOMA ALMAK İÇİN OKUDU
2004 yılında Orta Okulu bitirdiğini ve hemen vakit kaybetmeden Liseye kayıt yaptırdığını söyleyen Turan; “1 yıl genel kültür eğitimi aldıktan sonra da imam hatibe geçiş yaptım. 2 hafta Aydın’a gittim ondan sonra Nazilli İmam Hatip’e geldim. Açık öğretimden 4 yıl boyunca her Cumartesi ve Pazar günleri 19 kilometre uzaktaki Nazilli’ye gelip-gittim. Sıcak-soğuk, yağmur-kış demeden devam ettik. 46 kişi başladığımız eğitimi 5 kişi bitirdik. Yaş haddi geçmiş olduğunu bile bile 8 yıl okula gittim. Boşuna yani hiçbir şey olmuyor sadece diplomam olsun diye gidiyordum. Bitirdiğim yıl Diyanet yaş haddini kaldırdı. Allah’tan nasip olacak gerçekten de kalkınca sınavlara girdim. Yeterlilik sınavında 3 kez sınava girdim, olmadı. Baraj 70 iken 69 aldım ama gene giremedim. Geçen yıl Ağustos’ta dedim son bir defa daha gireyim belki olur belki olmaz nasip dedim. 46 yaşında girdim ve nasip oldu sınavı kazandık. Sözlü sınava girdik Antalya’da girdim orada kazanınca bir tercih yaptık ve Muğla Dalaman’a atandık. Açıktan kadrolu atama” dedi.

CAMİSİZ KÖYE ATANDI, CEMAAT SAHİP ÇIKTI
Görev aldığı köyde en son yaklaşık 20 yıl önce bir imamın görev aldığını ve caminin de kullanışsız hale geldiğini belirten Turan; “Atamamın ardından gittiğim mahalleye dönüşen Bozbel köyünde cami inşaatı için girişimlere başlanmış ama ortalıkta bir cami yoktu. Geçici olarak şuanda köyümüzün okulunda bir sınıfı mescide çevirerek ibadetimizi yapıyoruz. Muhtarımız ve köy cemaatinin katkılarıyla 6 ay gibi kısa bir sürede caminin yüzde 80’i bitti. Yapılan taş yapı cami de her yere örnek olacak bir şekilde oluyor. Şuanda pencere ve kapı ihtiyacımız karşılanırsa ibadete camimizde de devam edebileceğiz” şeklinde konuştu.