Sultanhisar Ziraat Odası Başkan Bilal Tarhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziraat odasının öncülüğünde, çiftçinin incirdeki Akdeniz meyve sineği ile ilgili şikayetleri üzerine Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Sultanhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile beraber incir bahçelerini yerinde incelendiğini belirtti. 
     Enstitüde çalışan uzmanlar tarafından Azaplı, Malgaç Mustafa, Demirhan, İncealan, Kılavuzlar köyleri başta olmak üzere incir üreticisi köylerin kontrolden geçirildiğini kaydeden Tarhan, ''Yapılan kontrollerde incirlerdeki zararlının Akdeniz Meyve sineği olmadığı parlak sinek olduğu tespit edildi. Dolayısıyla İncirlerde Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin gereksiz olduğu ancak bunu fırsat bilen ve şehir dışından gelen ticari firmaların tedavi amaçlı satmaya çalıştığı ilaç, tuzak ve benzeri yöntemlerin fayda etmeyeceği incir üreticilerimize anlatıldı'' dedi. 
     Tarhan, ''Söz konusu zararlının 1940'lı yıllardan beri bölgemizde görülmediği, ancak son yıllardaki mevsimsel değişiklikler ekolojik bozukluklar ve ilekleme zamanındaki havadaki bağıl nem oranının yüksek olması nedeniyle zararlının, bölgemizde tekrar görülmesine neden olduğunu tespit ettik'' diye konuştu. 
     Tarhan, Sultanhisar Ziraat Odası olarak, değişen iklim şartlarını da göz önüne alarak, her üründe saha inceleme çalışmalarına başlanmasına, bundan sonraki zamanlarda çiftçilerin de isteği üzerine, çiftçilerin bilinçlendirilerek eğitim kurslarının açılmasına karar verdiklerini kaydetti.