.
 
Asırlardır birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan, dinlerin buluştuğu kent İstanbul 11 ayın sultanı Ramazan'da, meydanlardaki iftar sofraları, ardından da sahura kadar sürecek kültür ve sanat etkinlikleriyle renklenecek.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl da Ramazan ayı boyunca sokak iftarları yapılacak. Geçen yıl günde yaklaşık 20 bin kişiye verilen hizmet, bu Ramazan ayında da İstanbul'un farklı semtlerine kurulan iftar sofralarında devam edecek. Fatih Belediyesi, ilçe genelinde 17 farklı meydan ve sokakta 5 bin kişilik sokak iftarları düzenleyecek.
 
Belediye, Ramazan ayı boyunca aşevinden günlük 2 bin 500 kişiye de yemek dağıtacak. Fatih Saraçhane Anıt Park'ta kurulacak çadırda ise şiir dinletisi sunulacak. Belediye, bayram sabahı da selatin camilerinden birinde, 5 bin kişilik kahvaltı verecek.
 
Ramazan ayı ve şenliklerin vazgeçilmez mekanı Sultanahmet Meydanı'nda bu yıl Ramazan ayı, yeni bir konseptle karşılanacak. Meydanda yeni düzenlenen ve trafikten arındırılmış alanda sohbet mekanları oluşturulacak ve tarihi alanın özüne uygun organizasyonlar düzenlenecek. Meydandaki etkinliklerde Seyr-ü Temaşa ve Semazen gösterileri, Hacivat-Karagöz, illüzyon, jonglör ve kukla gösterileri yer alacak. Amfi tiyatroda ise Seyr-ü Sema konserleri ve Semazen gösterileri, mehter takımı, Ahmet Özhan, Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Müziği konserleri izleyicilere sunulacak.
 
 İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ERZAK VE İHTİYAÇ KOLİSİ
 
Sarıyer Belediyesi Ramazan ayı süresince çeşitli mahallelerde kuracağı iftar çadırlarında, her akşam binlerce vatandaşa iftar yemeği verecek. Belediye ihtiyaç sahibi 10 binden fazla kişiye de erzak kolisi ve iftar paketleri dağıtacak. İstinye Tersane Alanı'nda düzenlenecek Ramazan şenliklerinde ise tiyatro oyunları, Karadeniz, Roman, Muş, Teke yöresine ait halk oyunları gösterileri ve yarışmalar gerçekleştirilecek. Gaziosmanpaşa Belediyesi de Ramazan ayı boyunca iftar öncesi ve sonrası tasavvuf musikisi, sema gösterileri, geleneksel tiyatro gösterileri, sohbet programları ve teravih sonrası etkinlikler gibi birçok programa ev sahipliği yapacak. Belediye, 11 ayrı mahallede 'Gönül Sofraları' adıyla düzenlenecek sokak iftarlarında da halkla buluşacak.
 
 
 
25 mahalle ve 20 köyde sokak iftarları var
 
Beykoz Belediyesi, Ramazan ayı boyunca ilçenin 25 mahalle ve 20 köyünde her akşam farklı bir mahalle olmak üzere sokak iftarları düzenleyecek. Belediye mahalle ve sokaklarda düzenlediği iftar programlarının yanı sıra şehit aileleri, gaziler ve ihtiyaç sahipleri ile ilçe protokolünü bir araya getirecek 'Gönül Sofraları' kuracak. Tarihi Beykoz Çayırı'nda ise, ilçedeki il ve yöre derneklerinin katılımıyla 10 bin kişinin aynı anda ağırlanacağı iftar sofrası kurulacak. Belediye Meydanı'nda ramazan ayı boyunca her cuma ve cumartesi günü çocuklara özel Hacivat-Karagöz, Nasrettin Hoca, Kavuklu ve Pişekar, meddah, jonklör gösterileri ve büyüklere yönelik konserler düzenlenecek. Sanatçılar Mustafa Demirci, Mustafa Uğur, Mustafa Cihat, Ertuğrul Erkişi ve Bedirhan Gökçe'de konser verecek.
 
Türk müziği eşliğinde İFTAR sofraları
 
Üsküdar Belediyesi, bu yıl iftar yemeklerini başta Üsküdar İskele Meydanı olmak üzere 9 ayrı noktada verecek. Üsküdar'da her gün 20 bin kişi çorba, etli ve nohutlu pilav, tulumba tatlısı ve ayrandan oluşan menüden faydalanacak. Belirlenen merkezler dışında Üsküdar vapur iskelesinin yanında bulunan dubada her gün 3 bin vatandaş boğaz manzarası eşliğinde iftarını açabilecek. Bu yıl ayrıca Üsküdar genelindeki 33 mahallede Ramazan sofraları oluşturulacak ve mahalle sakinleri iftar öncesi sokakta geleneksel Türk müzikleri eşliğinde geçmişe yolculuk yaparken ezanın okunması ile birlikte Türk ve İslam geleneklerine uygun olarak aynı kaptan servis yapılan yemekleri yiyerek oruçlarını açacak.
 
Masalar köprüye kurulacak
 
Eyüp Belediyesi on bir ayın sultanı Ramazan'da bu yıl da Haliç'teki eski Galata Köprüsü üzerinde ilk gün iftar düzenleyecek. Köprü üzerine kurulan masalarda Haliç'in muhteşem manzarası eşliğinde oruç açmak, Tasavvuf Müziği'nin nağmelerinde, sema gösterileri izlemek isteyenler, ramazanın ilk günü Eyüp'te buluşacak. İlk gün iftarına yaklaşık 15 bin kişi davet edilecek. Eyüp Belediyesinin toplu mahalle iftarları programlarında, hafızlarca Kur'an-ı Kerim okunacak, Tasavvuf Müziği eşliğinde konserler, ilahiler yer alacak ve çocuklar için Hacivat-Karagöz, jonglör, kukla, sihirbazlık gösterileri, ateş yutan adam, uzun adam gibi gösteriler düzenlenecek. Haliç kıyısında düzenlenecek açık hava sinemasında ramazan ayı süresince Türk Sineması'na damgasını vurmuş filmler Eyüplülerle buluşacak.
 
yenişafak